Изложба за незрящи представя артефакти от варненския Регионален исторически музей
Секция: КУЛТУРА
16 Ноември 2022 17:20
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Изложба за незрящи представя артефакти от варненския Регионален исторически музей

/КРОСС/ Изложба за незрящи с копия на девет от най-атрактивните артефакти от колекцията на варненския Регионален исторически музей ще бъде открита в арт галерия „Ларго" на 17 ноември от 18 ч., съобщи "Труд бг".

Експонатите са сканирани, след което са изработени техни копия от полиестерна смола, пригодена за възприемане от посетители с увредено зрение. В серията са включени популярната „Богиня от езерото - глинен капак във вид на човешка глава, изящна теракотена статуетка на Атис, двулицева мраморна надгробна плоча от II век, мраморни статуи на бог Юпитер Долихен и на Херакъл, бронзова форма за ритуален хляб и др. Предметите са намерени в региона на Варна и са от втората половина на V хилядолетие пр. Хр. до IX-X век сл. Хр. Изработката на артефактите е осъществена под ръководството на скулптура Живко Дончев, а под обектите има информация, подготвена от специалистите от РИМ - Варна и преведена на брайл от Геновева Зашева.

Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Община Варна чрез Фонд „Култура" и е посветен на 50-годишнината от откриването на Варненския халколитен некропол. Изложбата ще остане в „Ларго" до 24 ноември.