ПП и ДБ с опит да саботират кворума в правната комисия в НС за връщане на хартиената бюлетина
Секция: Анализи
16 Ноември 2022 15:20
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
ПП и ДБ с опит да саботират кворума в правната комисия в НС за връщане на хартиената бюлетина

/КРОСС/ Комисията по правни въпроси гледа на второ четене промените в Изборния кодекс за връщане на хартиената бюлетина днес.

Представители на Консервативно-патриотично движение в лицето на Недялко Недялков, Станислав Недков и Мария Карагьозова са гости на заседанието на комисията, за да защитят подписката на над 110 000 българи с настояване за смесено гласуване.

Членовете на комисията ще обсъждат и предложените промени между първо и второ четене на ПП и ДБ.

"Огромен страх има в тях, че ще върне конституционното право на гражданите да гласуват смесено. И най-накрая ще има честни и справедливи избори", каза Станислав Недков.

Депутатите, които искат само машинно гласуване, се опитаха да саботират кворума. Едва 11 души влязоха в зала и председателят Радомир Чолаков даде 10 минути почивка.

"Всички предложения от ДПС, "Възраждане" и ГЕРБ са внесени в последния момент. Искаме време, за да си свършим работата качествено. Има над 100 предложения в над 60 страници", обясни решението си да саботира кворума Мирослав Иванов от ПП.

Надежда Йорданова пък каза: "Моля ви, оставете ни да си управляваме правомощията".

Все пак след почивката депутатите влязоха в комисия, след като Недялко Недялков ги притисна с въпроси. "Затова ли ви плаща българският народ, за да не ходите на работа?", попита той.

Надежда Йорданова поиска заседанието да бъде отложено. За същото настоя и Мирослав Иванов. "Вие искате правмната комисия да работи качествено. Темата избори е много сериозна", оправда се той. "Възраждане" се присъединиха.

Беше направено предложение за създаване на работна група за обсъждане на предложенията между първо и второ четене. Предложението беше отхвърлено.

Предложението за отлагане на заседанието също не беше прието. Мирослав Иванов скочи срещу председателя на комисията. "С безумното бързане с тези изменения се мисли, че ще се върне доверието в парламента. Да, ама не. При положение, че са постъпили толкова много предложения, как ще можем да се запознаем с тях и да работим професионално. Бързате да изпълните партийните повели - по най-бързия начин да приемете промените в Изборния кодекс", каза той.

Надежда Йорданова използва поредна врътка да саботира заседанието като обясни, че неправителствени организации не са пуснати в сградата.