Добрев: България ще затваря въглищни централи и ще купува батерии
Секция: Интервюта
17 Ноември 2022 07:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Добрев: България ще затваря въглищни централи и ще купува батерии

/КРОСС/  „Продължаваме промяната“ не били договорили затваряне на 40% въглищните централи, а са договорили да работят с 40% по-малко. Това не е нищо по-различно от затварянето на 1 до 4 блок на АЕЦ „Козлодуй“. Когато взехме това решение, ние още не бяхме член на Европейския съюз. Тогава знаехме какво печелим. Това каза председателят на комисията по енергетика и депутат от ГЕРБ Делян Добрев в предаването „Денят на живо“ по Нова нюз.

След влизането ни в ЕС България има само ползи. Имаше за какво. Тази сделка е кон за кокошка, защото затваряме въглищни централи, но ни дават пари за 6 000 мегават часа за батерии, от които нямаме нужда, каза още той.

По думите му процентът от въглищните централи е повече от 40%.

Базовата година е 2019. Тоест ние трябва да намалим емисиите от 2019 г. Тогава централите работиха на половината на своя капацитет. Това е годината, в която тези централи са работили най-малко. И ние трябва да намалим с още 40%, посочи Добрев.

Темата, която мен ме притеснява повече не са толкова батериите. Ще ни дадат нещо, но какво сме заложили. Плащанията по ПВУ са обвързани с ангажимента да намалим с 40% емисиите до края на 2025 г. Ако не изпълним този ангажимент няма да ни дадат парите. В края на правителството на ГЕРБ Плана беше готов на 90%. Мотаха го година и половина. В ПВУ има два нови момента – затваряне на въглищните централи и купуване на батерии. Това е корупционна схема, иначе няма как да си обясним защо ще купуваме най-голямата батерия в света. За да одобри ЕК тази безумна идея е поискала дата за затваряне и те са се съгласили на 2025 г. Тези 40% и тази дата се появяват в крайния вариант на Плана от „Продължаваме промяната“, допълни председателят на енергийната комисия. 

Добрев отбеляза, че всички партии в парламента, с изключение на „Продължаваме промяната“ са против затварянето на въглищните централи.

Според него не е вариант да се откажем от изпълнението на Плана за възстановяване, защото е свързан с неизпълнението на ангажименти.

България е най-големият износител за Балканския полуостров. Ако има нещо, от което България печели то е износа на електроенергията. Ако затворим ТЕЦ-овете ще спрем да изнасяме. Износът ни на електроенергия за тази година бъде рекорден за всички времена. Имаме едно нещо имаме, от което да печелим, вместо да се възползваме, ние сме се съгласили да го затворим, коментира още Добрев.