Медицински проучвания доказват положителния ефект на хомеопатията върху детското здраве
Секция: Здраве
17 Ноември 2022 10:35
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Медицински проучвания доказват положителния ефект на хомеопатията върху детското здраве

/КРОСС/ Най-честите причини за консултация с лекар при децата са повтарящи се инфекции, които през есенно-зимния сезон се проявяват с по-голяма честота, дори на всеки 2-3 седмици. Има ли място хомеопатията при лечението на често боледуващи деца и съществуват ли безспорни доказателства за ефективността на метода е една от темите, за които международната научна и медицинска образователна кампания „За Хомеопатията“ дава информация. Д-р Василка Юрукова, хомеопат и специалист по вътрешни болести, дългогодишен преподавател по хомеопатия в редица медицински университети в България и САЩ, представи научни доказателства, ефективността на метода върху детското здраве.

„В моята над 20-годишна практика, редовно се срещам с едно и също оплакване от родителите на моите малки пациенти. Детето боледува много често, налагало се е да приема над 4-6 антибиотични курса годишно, а всички търсят най-щадящото и ефикасно лечение без странични ефекти. И това е хомеопатията.

Най-честите заболявания, които лекуваме с хомеопатия в детска възраст са увеличена „трета“ сливица, рецидивиращи хреми, синузити, ангини и ушни инфекции, рецидивиращи бронхити, кожни и дихателни алергии, включително бронхиална астма. При всички мои пациенти хомеопатията дава изключително добър ефект, който се потвърждава и от множеството медицински проучвания, които съществуват по темата.“, коментира д-р Василка Юрукова.

Най-всеобхватното до момента медицинско проучване е EPI3 и е проведено във Франция сред 825 общопрактикуващи лекари и 8 559 техни пациенти. То показва, че при еднакви здравни резултати пациентите лекувани с хомеопатия1 и 2 от инфекции на горните дихателни пътища  приемат с 57% по-малко антибиотици и с 46% по-малко температуропонижаващи и противовъзпалителни.

Съществуват и редица медицински проучвания за приложението на хомеопатията при лечение на остри дихателни и ушни инфекции при децата, които еднозначно показват ефективност и изключват плацебо ефекта заради възрастта на пациентите:

-        При група от 75 деца на възраст от 18 месеца до 6 години с остър отит до 36-ия час от началото на оплакванията,  се отчита значително намаляване на симптомите още на първите 24 часа и 64 часа след започване на лечението, което доказва позитивния терапевтичен ефект от хомеопатията, сравнена с плацебо (3)

-        Рандомизирано контролирано пилотно проучване сравнява ефективността на хомеопатия и конвенционална терапия при остър среден отит. Резултати показват, че подобрението на симптомите е по-бързо в групата, на която е предлагана индивидуалната хомеопатична терапия. В конвенционалната група са предписани антибиотици при 97,5% от случаите, а в хомеопатичната група не се е наложил прием на антибиотик. (4)

-        Проучване върху хомеопатично и конвенционално лечение на остри дихателни и ушни оплаквания, проведено в САЩ и 7 европейски държави сред 1577 възрастни и деца показва, че в доболничната медицинска помощ, хомеопатията не е по-малко ефикасна от конвенционалната медицина.(5)

-             Проучване върху дълготрайния ефект от хомеопатично лечение върху 3981 пациенти (1 130 деца и 2851възрастни) показва, че тежестта на заболяванията и качеството на живот са с подчертано и трайно подобрение по време на приема на хомеопатия, както и че  хомеопатичната терапия може да играе полезна роля като дълготрайна терапия на болни с хронични заболявания. (6)

„Хомеопатичното лечение е холистично и индивидуално, но има и препарати с доказана ефективност от медицински проучвания и могат да се прилагат при всички деца и възрастни, независимо от общото им здравословно състояние. Пример за такъв препарат е Осцилококцинум, който често ми се налага да предписвам за профилактика и лечение на вирусни инфекции и грип особено в есенно-зимния сезон. За предпазване от сезонни вируси препоръчвам 1 доза седмично през студените месеци, а при контакт с болен или след преохлаждане на тялото 2 дози. При лечение приемът му трябва да започне максимално скоро след първи признаци на разболяване 3 дози за деня в рамките на два дни през 6 часа. За най-малките ми пациенти предписвам гранулите Осцилококцинум да се разтворят в малко вода.“, допълва д-р Юрукова.

Двойно сляпо клинично проучване с контролна плацебо група показва, че при температура над 38 градуса и поне 2 грипни симптоми – главоболие, мускулни болки, ставни болки, лумбалгии или втрисане, 66% от пациентите, лекувани с Осцилококцинум са излекувани в рамките на първите 48 часа.

Осцилококцинум е продукт на френската фармацевтична компания BOIRON, световен лидер в производството на хомеопатични лекарствени продукти, която тази година отбелязва своята 90-годишна. Лабораториите BOIRON са важен център за изследване и развитие на хомеопатията като част от съвременната медицина и са стандарт в прилагането на добрата производствена и дистрибуторска практика (GMP и GDP). Компанията има в ход 85 изследователски проекти, като тези програми включват академични изследователски екипи, лекари и ветеринарни лекари от всички континенти. BOIRON има 5 промишлени производствени бази, над 4000 служители и хомеопатичните  й лекарства се предлагат в повече от 80 страни по света.