Нова техника улеснява очните операции
Секция: Здраве
18 Ноември 2022 10:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Нова техника улеснява очните операции

/КРОСС/ Кератопластиката (трансплантация на роговица на окото от трупен донор) е една от най-старите трансплантации в човешкия организъм. В последните 5-6 години бяха въведени нови техники, които промениха коренно резултатите от тази хирургия, съобщи "Труд бг".

Технологията, която направи революция, беше въвеждането на фемтосекунден лазер. Той позволява изключително прецизно изрязване и на донорната, и на реципиентната роговица. Използва се нова геометрия на разреза, което осигурява атравматичност и много по-бърза зрителна рехабилитация.

Тези и други новости съобщи д-р Веселин Даскалов, управител на СОБАЛ "Пентаграм", по време на приключилата неотдавна Национална офталмологична конференция "Постижения и перспективи в офталмологията". Болницата е една от първите на Балканския полуостров, която включи фемтосекундния лазер в оперативната интервенция по трансплантация на роговица от 2015 г. "За съжаление тази процедура все още е недостъпна за част от пациентите, тъй като е доста скъпа и не се раимбурсира от НЗОК, но резултатите, които постигаме с нея, са впечатляващи", казва д-р Даскалов.

Лечението на катаракта с фемтосекунден лазер беше друга от застъпените на конференцията теми. Въпреки че в България фемтосекунден лазер за лечение на катаракта има само на 6 места, тенденцията е неговото приложение да се увеличава, тъй като хирургията е по-добра, по-предвидима, с по-добри функционални резултати след операцията и по-малко постоперативни усложнения. Управляваната от д-р Даскалов болница е единствената в страната и региона, разполагаща с последно поколение фемтосекунден лазер, който може да се използва едновременно и за лечение на катаракта, и за кератопластика.