Никола Стоянов: До 0,70 лв. ще бъде помощта за горивата, а предложението ни се приеме
Секция: ИКОНОМИКА
18 Ноември 2022 09:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Никола Стоянов: До 0,70 лв. ще бъде помощта за горивата, а предложението ни се приеме

/КРОСС/ Ако се приеме предложението ни, помощта за горивата може да е 0,50-0,70 лв., съобщи служебният министър на икономиката Никола Стоянов в сутрешния блок на BTV “Тази сутрин”.  Той подчерта, че служебното правителство е предложило и законови промени, при които за тази помощ да не се дават пари от бюджета, а напротив да се изземват свръхпечалбите на компаниите от сектор “Горива”.

По думите му в крайна сметка е важно народните представители какво ще приемат. Ние можем само да предлагаме, добави Стоянов. Средствата за отстъпката от 0,25 лв. за масовите горива бензин и дизел се очаква да приключат в края на ноември или до средата на декември, каза той.

Има заповед от преди година и половина, според която дърводобивът трябва да се намали с 30%. Количествата дърва, които се добиват в България са спаднали с 1 млн. кубика годишно. Същевременно има и повишено търсене до 2-3 пъти, каза икономическият министър.

Според него това е нормално заради енергийната криза в цяла Европа. Хората се запасяват заради високите цени на енергоизточниците, добави той.