Най-бързият сериен aвтомобил е Mercedes
Секция: Автомобили
18 Ноември 2022 11:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Най-бързият сериен aвтомобил е Mercedes

/КРОСС/ Нов рекорд бе регистриран на митичната северна отсечка на германската писта "Нюрбургринг". Mercedes-AMG One сложи короната за най-бърза серийна кола на кошмарното за пилоти и машини трасе с дължина 27 км. Хибридният суперавтомобил с мощност 1063 конски сили преодоля дистанцията за време 6:35,183 минути. Това постижение е с 8 секунди по-добро от предишния рекорд за серийна кола на Porsche 991 GT2 RS, съобщи "Труд бг".

Моделът Mercedes-AMG One е оборудван с технологии от "Формула 1". Той излиза на пазара в тираж от 275 екземпляра и се задвижва от малък 1,6-литров бензинов V6 турбо двигател (подобно на състезания автомобил на Люис Хамилтън) и четири електромотора. Скоростната кутия е 7-степенна с автоматизирано превключване.

Системната мощност на петте двигателя възлиза на 782 киловата (1063 конски сили). Ускорението от 0 до 200 км/ч отнема само 2,9 секунди, от 0 до 100 км/ч - 7,0 секунди, а от 0 до 300 км/ч - 15,7 секунди. Максималната скорост на движение е 352 км/ч.

При рекордния опит на северната отсечка на "Нюрбургринг" бе регистрирана скорост 338 км/ч. Трудните завои и топографията на трасето не позволяват на автомобилите да развият максималната си скорост. Решаващо за бързината е ускорението и темпото в завоите.

Mercedes-AMG One струва 2,75 милиона евро, като почти цялата серия от 275 автомобила е предварително разпродадена. Моделът притежава специфична хомологация, която не му позволява да запази максималната си производителност и управляемост по масовите пътища.