Галактиката Андромеда се оказа канибал
Секция: Наука
18 Ноември 2022 17:10
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Галактиката Андромеда се оказа канибал

/КРОСС/ Галактиката Андромеда е най-близката голяма галактика до Млечния път, съдържаща няколко пъти повече звезди. Сега международен екип от учени е изяснил как тя е успяла да достигне такъв огромен размер.

Преди няколко години изследователи, ръководени от астрофизика Герайнт Луис от университета в Сидни (Австралия), откриха в покрайнините на галактиката Андромеда - най-близката до нас голяма галактика, разположена на 2,6 млн. светлинни години от Млечния път - мистериозни кълбовидни купове, които образуват поток, който те нарекли „структурата Дюле" (в превод от уелски dulais - „черен поток", а същото име носят река долина в Уелс).

Сега те са открили, че тези купове всъщност са следи от бурното минало на галактиката Андромеда, която увеличавала своя размер, като поглъщала по-малки галактики. Учените са идентифицирали следи от поне две „пиршества": едното се е случило сравнително наскоро, през последните пет милиарда години, второто - много по-рано, преди около осем до десет милиарда години, малко след формирането на нашата Вселена.

Астрономите се интересуват от развитието на галактиката Андромеда, тъй като тя е много подобна на Млечния път, но, уви, не е много удобно да наблюдаваме нашата Галактика от Земята. Но ние можем да наблюдаваме други галактики свободно, защото те не са засенчени от най-близките до нас звезди и мъглявини.

Ако моделът на растеж на галактиката Андромеда е типичен за големите спирални галактики, напълно възможно е Млечният път в миналото да е погълнал по-малки галактики, след което рязко да е увеличил размера си. Възможно е обаче нашата Галактика да е имала различен модел на развитие, който не е включвал поглъщането на себеподобни: например тя е нараснала поради „мирно" изтегляне на междузвездно вещество.

Засега изследователите са успели да определят само скоростта на движение и химическия състав на кълбовидните купове: те се оказали значително по-бедни на метали от околните звезди. Астрономите се готвят да оценят разстоянията между отделните структури и да изградят триизмерен модел на потока, което буквално ще позволи да се погледне в миналото на галактиката Андромеда, по време на нейните жестоки „пиршества".
Изследването е достъпно на сървъра за предпечат на arXiv и ще бъде публикувано в списание Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

Впрочем Андромеда се приближава към Млечния път със скорост 400 000 км/ч. Но не бързайте да се паникьосвате - сблъсъкът ще се състои поне след 4 млрд. години. Андромеда е по-голяма от Млечния път, но може да се каже, че двете галактики са приблизително еднакви по-размери според космически мерки, така че в резултат на сблъсъка ще започнат да се раждат повече звезди - докато те окончателно не се слеят в едно в бъдещата Млекомеда.

Източник: Actualno.com