Асен Меджидиев: През годините много е неглижиран проектът за модернизиране на спешната помощ
Секция: Анализи
18 Ноември 2022 14:33
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Асен Меджидиев: През годините много е неглижиран проектът за модернизиране на спешната помощ

/КРОСС/ През годините много е неглижиран проектът за модернизиране на спешната медицинска помощ, каза министърът на здравеопазването в служебния кабинет Асен Меджидиев по време на парламентарния контрол. В Министерството на здравеопазването се полагат огромни усилия дейностите по проекта да бъдат реализирани качествено и в срок. Да спрем да говорим за тотални реформи, да се обединим надпартийно, да започнем съвместно с една обща цел - да подобряваме нещата и да започнем от спешната помощ, призова министър Меджидиев.

Той изброи обектите, в които се извършват ремонтни дейности в рамките на проекта и допълни, че са доставени 358 оборудвани линейки. В процес на оценка е процедурата за избор на изпълнители за обзавеждане на обектите. Предстои да се обяви обществена поръчка за 42 линейки.

Проектът „Подкрепа за развитие на системата за спешна медицинска помощ", е финансиран от ОП „Региони в растеж" 2014-2020 с близо 164 млн. лв. Крайният срок е 23 декември 2023 г.

Основната цел на проекта е обновяване и модернизация на сградния фонд и оборудването в системата на спешната помощ на територията на цялата страна - спешните отделения на 34 болници, 27 центъра за спешна медицинска помощ и разкритите към тях 170 филиала и шест изнесени екипа; модернизиране на съществуващи сгради, купуване на 400 оборудвани линейки.