Посланикът на Иран Н. Пр. г-н Сейед Расули: Установена е ролята на чуждестранни фактори в организирането на бунтовете и безредиците
Секция: Интервюта
18 Ноември 2022 15:33
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Посланикът на Иран Н. Пр. г-н Сейед Расули: Установена е ролята на чуждестранни фактори в организирането на бунтовете и безредиците

Иран и Русия като двама съседи и участници в нововъзникващия се световен ред имат взаимно сътрудничество. Силата на Иран и неговият напредък накараха САЩ да се тревожи много, че Иран ще бъде представен пред света като модел и пример за подражание, споделя г-н Сейед Расули. Интервю на Оля Ал-Ахмед пред факти.бг

/КРОСС/ Ваше Превъзходителство, твърдите, че "протестите, прераснали в безредици, са предизвикани от външни сили". Кои по точно? Бихте ли конкретизирал?

- Според подробните и точни доклади на иранските служби за сигурност и разузнаване е установено, че необходимите условия, подготовката както и важна част от операциите по изпълнението на неотдавнашните безредици са планирани от чужди шпионски служби под формата на пакет и изпълнени по различни начини в страната посредством групировки и мрежи, свързани с тях. По-конкретно можем да споменем за такива от САЩ, Саудитска Арабия, израелския режим и някои европейски страни, включително Франция, Германия и Обединеното кралство.

 Иранското правителство спомена за участие на чужденци в бунтовете. Има ли някакво доказателство за това твърдение?

- Има много неоспорими доказателства и документи в тази област и както казах в отговора на предишния въпрос, за нас е установена ролята на чуждестранните фактори в организирането на бунтовете и безредиците. Въз основа на напълно достоверна информация американското разузнаване (ЦРУ) в сътрудничество с разузнавателните служби на израелския режим, Саудитска Арабия, Великобритания, Франция и Германия е извършила обширно планиране на три етапа изразяващи се в - преди, по време и след безредиците.

В периода преди хаоса са извършени действия, изразяващи се в подкрепа на терористични и сепаратистки групи под различни форми за създаване на съюзи и коалиции, между тях и оборудването им с различни видове оръжия и оборудване, включително терористичната групировка МКО, която уби 17 хиляди души от Иран, и кюрдските групи, създаване на мрежи и инфилтриране в социалните сектори на Иран с цел отклоняване от исканията на хората, подбуждане на обществено недоволство и предизвикване на криза на неефективност, провеждане на курсове за обучение по хибридна война и мека подривна дейност, организиране на мрежата от престъпните банди и мафиоти, инжектиране на пари и въоръжаването им с огнестрелни оръжия и други видове оборудване с цел предизвикване на бунтове и насилие срещу хора, създаване на синдикати и опит за влияние върху съсловия като учители, работници и ученици, засилване на политиката на максимален натиск с цел засилване на недоволството.

По време на безредиците са извършени действия в посока използване на капацитета на терористичните и сепаратистки групировки и оборудването им, представляващо различни оръжия и оборудване, например присъствието на екип от ЦРУ в централата на сепаратистката група, известна като Демократическата партия на Кюрдистан в Ербил, Иракски Кюрдистан, и организирането им да играят активна роля в безредиците. В тази връзка са задържани голям брой елементи, свързани с терористични и сепаратистки групировки на мястото на операцията, а в западните граници на Иран са заловени и конфискувани няколко големи пратки контрабандно оръжие, експлозиви и големи количества запалителни вещества, предназначени за използване от бунтовниците в страната.

В тази връзка наскоро Джон Болтън, бившият съветник по националната сигурност на Съединените щати, призна, че е доставял оръжия на бунтовниците през Иракски Кюрдистан.

В допълнение към горното можем да споменем и за стартираната медийна война срещу Иран чрез използване на сателитни персоезични канали, както и за специалния бюджет, определен за кибер пространството по време на хаоса (около 53 милиона долара), стотиците хиляди фалшиви потребителски акаунти създадени на персийски език, които прибягвайки към фалшиви новини и преувеличавайки проблемите и подценявайки постиженията на страната, несръчно произвеждат милиони подвеждащи съобщения и медийно съдържание, с цел да заблудят публиката, кибератаките срещу правителствени системи, предоставящи обществени услуги, с цел да причинят неудобство и недоволство на хората.

В етапа след хаоса действията им са в посока укрепване на злонамерените инструменти в киберпространството, поддържане на деструктивния тон на персоезичните медиите, базирани в САЩ и Великобритания, подстрекаване и подтикване на работещите в различни индустрии към стачни действия, поставяне на специален акцент върху убиването, ​​затварянето на училища, университети, бизнеса, пазарите и...

 Как ще коментирате продължаващите демонстрации, които бяха провокирани от смъртта на 22-годишната Махса Амини, която бе арестувана за неспазване на строгите правила за обличане?

- След трагичната смърт на младото иранско момиче бяха проведени мирни събирания и митинги, които демонстрираха иранския дух на добротата, солидарността и съчувствието към младите им сънародници. Те също така показаха, че иранците в цялата страна, независимо от етническата си принадлежност и религия, споделят тъгата и щастието на другия. Въпреки това, както споменах, мирните събирания се превърнаха в арена на насилие именно поради чуждите организирани намеси, в резултат на които същите се отклониха от пътя си и се превърнаха в хаос.

 Дали това са само протести срещу хиджаба в Иран? Икономически, социални и политически са причините, извели хората на улицата? Какви са основните искания на протестиращите?

- Нямаше протести срещу хиджаба в Иран. Първоначалните протести се оформиха в знак на солидарност и съпричастност към смъртта на младата им сънародничка, което е естествено. Но както споменах, с намесата и тежката организация на чуждите разузнавателни служби, ходът на протестния митинг бе променен и с подстрекателство, разпространяване на фалшиви новини и преувеличаване на проблемите установеният ред в страната бе взет на прицел. Затова станахме свидетели на възникване на хаос. Размерите на тези протести са известни на иранския народ като хората се дистанцираха от бунтовниците. Максималният брой участници в протестните събирания бе към 300-400 души в големите градове. Стотици хиляди души в различни градове на страната обявиха недоволството си от действията на бунтовниците и настояха правителството да се справи с елементи всяващи несигурност в държавата. За съжаление, западните медии не отразяват тези случаи.

Разбира се, иранския народ се намира под икономическия натиск, причинен от незаконните санкции и икономическия тероризъм на американското правителство, а чуждестранните служби се опитаха, злоупотребявайки с икономическите искания на хората, да подклаждат бунтове.

 Вие лично как определяте хиджаба в Иран. Ако това е ислямски закон, смятате ли, че налагането на хиджаб е ограничение за хора с друга вяра?

- Във всяко общество, основано на идеологията и вярванията на мнозинството от хората, има поредица от общи закони и ценности, които са рамка за социалния ред. Хората в Иран имат определени културни ценности, включително хиджаба, който е неразделна част от идентичността на иранските жени, който има дълга история в Иран, която датира дори преди времето на приемането на исляма.

Хиджабът е чест и гордост за иранската жена и това е преплетено в тъканта на иранското общество, а враговете на иранската нация се опитват да сведат въпроса за идентичността до политически такъв, защото смятат, че създавайки двойственост, ще съумеят да предизвикат разрив в иранското общество.

Всеки в личното си пространство, включително последователите на други вероизповедания и религии, е свободен да прави каквото си иска, но в социалната сфера рамките, регулиращи колективния ред и ценностите на мнозинството от хората, трябва да бъдат уважавани. Всяка страна има собствени закони и правила относно облеклото, които може да ни харесват или не, но законът на това общество изисква то да бъде спазван.

В Иран обаче няма стриктност по отношение на хиджаба и хората го носят както си искат. Предлагам ви да посетите Техеран и отблизо да видите какво се случва по улиците на Иран. Поясненията, които ви предоставям, няма да са ви достатъчни, защото западните медии публикуват прекалено много фалшиви и изкривени новини в тази насока, с които изкривяват представата на хората за Иран.

 Ваше Превъзходителство, ще си позволя да Ви задам един личен въпрос за да стане ясно на нашите читатели какво може и какво не. Ако аз утре замина за Техеран ще бъда ли арестувана ако не си покрия главата, ако съм с панталон и тениска по къс ръкав и ще имам ли право като журналист да напиша това, което виждам и чувам или ще ми бъде наложена цензура?

- Приет принцип е, че всеки чужденец, който отива в трета страна, трябва да спазва законите и ценностите на тази страна. Ако някой се държи против правните и ценностни рамки и норми, ръководещи едно общество, той със сигурност ще бъде предупреден. Що се отнася до журналистическата дейност, в Иран има свобода на изразяването, дори повече от така наречените западни демократични общества! Разбира се, както във всяка държава, има рамки, които трябва да се спазват. Така например в България фалшивите новини се разглеждат като подбуждане към насилие и действия срещу националната сигурност.

В предишния въпрос ви отговорих. По-добре е лично да пътувате до Иран и отблизо да видите и почувствате действителността такава каквато е и да го сравните с очернящите твърдения на враждебните западните медии, които бяха наранени от Ислямската революция. Много хора от България, пътували до Иран, споменават, че са изумени от нереалната пропаганда на същите тези медии и че гледната им точка след пътуването е претърпяла пълна промяна спрямо тази от преди пътуването.

 Тъй като протестиращите в Иран са предимно млади хора, смятате ли, че иранската младеж се дистанцира от ценностите на иранската революция?

- Въпреки факта, че някои западни страни, водени от Съединените щати, изразходвайки огромни средства, се стремят да накарат иранската младеж да се усъмни в своите вярвания, религиозни и революционни ценности и да насърчат разпространението на желаната от тях култура, значително мнозинство от младежта на днешен Иран не само, че не се е дистанцирала от ценностите на иранската революция, но се придържат към тях с по-голяма проницателност. Присъствието на група млади хора в последните събития се дължи на изригването на техните емоции и чувства след трагичната смърт на младото момиче, което е нещо естествено, но ролята на западните държави в злоупотребата с емоциите на младите хора не трябва да се пренебрегва.

 Как създалата се ситуация ще повлияе на по-нататъшния ход на разговорите за съживяване на споразумението за ядрената програма на Иран и на международните отношения на страната като цяло?

- Ние вярваме, че процесът на преговори и диалог, свързан със съживяването на ядреното споразумение, няма нищо общо с вътрешните събития в Иран и този въпрос има свой собствен път и трябва да се развива в същата рамка. Но американците демонстрират противоречив подход в това отношение и се стремят да злоупотребяват със ситуацията. От една страна те в изказванията си твърдят, че в момента преговорите са извън техния дневен ред, но от друга страна с поведението си показват, че бързат да приключат преговорите час по-скоро. През последните няколко дни бяха разменени няколко съобщения между нас и американската страна като във всички тях САЩ бързаше да постигне споразумение.

Нашата оценка за посланията на американска страна дори през последните дни е, че постигането на споразумение е не само приоритет за тях, а имат и инерция в тази насока, но в декларативните си позиции говорят по по-различен начин, който служи по-скоро за техните вътрешни цели и за провокиране на някои фактори вътре в Иран. Това са конфликтите в американското поведение.

Те се стремят да окажат натиск върху Иран, като злоупотребяват със съществуващите условия, за да получат повече точки. Няма да дадем никакви отстъпки на американската страна и ще се движим в рамките на логиката и в посока на постигане на споразумение, което зачита червените линии на Иран.

 Изпълнява ли Иран задълженията си по ядрената сделка?

- Ядреното споразумение бе многостранен договор, въз основа на който всяка страна пое определени задължения и ангажименти. Бе договорено, че в замяна на налагането на някои ограничения върху ядрената програма на Иран, всички предишни санкции ще бъдат премахнати и няма да бъдат налагани нови санкции в това отношение. Но както добре знаете, именно американците извършвайки незаконен акт се оттеглиха от споразумението през 2018 г. по времето на Тръмп, като едностранно нарушиха задълженията си, възстановиха предишните санкции и наложиха нови такива срещу Иран.

Според многобройните доклади на Международната агенция за атомна енергия, до една година след оттеглянето на Съединените щати от Съвместния всеобхватен план за действие (JCPOA), Иран, за разлика от Съединените щати и европейските страни, които са страни по JCPOA, е спазвала напълно задълженията си по него.

След незаконното оттегляне на Съединените щати и наложените санкции, Иран добросъвестно отказа да предприеме компенсиращи мерки и по искане на останалите членове на JCPOA и Европейския съюз като координатор на ядреното споразумение не прибягна до спиране на изпълнението на задълженията си в рамките на JCPOA за да могат останалите членове на JCPOA да компенсират негативните условия, причинени от оттеглянето на Съединените щати.

Въпреки това, поради продължаването на тази неконструктивна ситуация и след година на стратегическо търпение, поради увеличаването на санкциите на Съединените щати и неспазването на задълженията на три европейски държави, Иран нямаше друг избор освен да се оттегли от правата си съгласно членове 26 и 36 на JCPOA и от 8 май 2019 г. и поетапно да спре изпълнението на част от задълженията си. В едно многостранно споразумение всички страни са длъжни да спазват и изпълняват задълженията си и не е логично само една от страните в него да изпълнява ангажиментите си. Многократно сме заявявали, че ще останем ангажирани с изпълнението на договореностите по JCPOA, докато другите страни се придържат към тях.

Най-високопоставеният представител на Иран по въпросите на сигурността Али Шамхани призова за задълбочаване на отношенията в енергетиката, транспорта, селското стопанство, търговията и банкирането с Русия. Значи ли това, че Иран и Русия заедно ще се борят против намесата на Запада във вътрешните им работи?

- Отношенията между Иран и Русия се основават на политиката на добросъседство и общи интереси и се развиват във всички области. Разширяването на отношенията със съседите е един от стратегическите ни приоритети. Това сътрудничество се основава на правни рамки и не противоречи на нито един международен процес. Сътрудничеството между Иран и Русия като двама важни играчи в нововъзникващия се световен ред буди тревога у американците, тъй като те смятат, че задълбочаването на това сътрудничество ще постави превъзходството и хегемонията на Съединените щати пред голямо предизвикателство. Затова гледат да нанасят удари по всякакъв начин, включително чрез създаване на негативна атмосфера в случая с Украйна.

Иран приветства и подкрепя всяка инициатива, която води до прекратяване на огъня и до постигането на мир между Русия и Украйна. Как и с какво Иран би могъл да допринесе за постигане на диалог между тези две враждуващи страни?

- От самото начало на тази криза обявихме, че приветстваме и подкрепяме всяка инициатива, която води до прекратяването на огъня и установяването на мир между Русия и Украйна въз основа на диалог, и сме готови да играем роля в прекратяването на войната. В тази връзка предприехме мерки според възможностите си. Предвид близките отношения между Иран и Русия, ние се опитахме да използваме това предимство, за да намалим напрежението и да вървим към прекратяване на огъня. На няколко етапа иранският външен министър проведе разговори с руския и украинския си колега в тази насока като тези действия ще продължат и в бъдеще.

Как ще характеризирате сегашните отношения между Русия и Иран? Иран на страната на Русия ли е във войната срещу Украйна?

- Ние ясно заявихме, че нашата политика по отношение на войната в Украйна е да зачитаме териториалната цялост на тази страна, да не изпращаме оръжия на страните в конфликта, да спрем войната и да прекратим разселването на хора. Следователно ние не сме на страната на нито една от воюващите страни. Нашата основна политика е да се противопоставим на войната, имайки предвид опита от 8-годишната наложена война от Саддам срещу Иран.

Киев и Западът твърдят, че Русия е използвала ирански дронове "Шахид-136" при ударите си срещу енергийната инфраструктура на Украйна. Как ще коментирате това?

- За съжаление от самото начало западната медийна империя, преобръщайки и подменяйки фактите, положи огромни усилия да отклони и промени световното обществено мнение относно това как започна украинската криза и реалностите на терен. Много пъти сме заявявали, че не сме страна във войната между Русия и Украйна и сме против изпращането на каквото и да е оръжие и техника на воюващите страни.

Както заяви външният министър на Иран, месеци преди войната в Украйна ние предоставихме на Русия ограничено количество безпилотни самолети в рамките на отбранителното ни сътрудничество. Но не и за използване във войната в Украйна.

В разговора си с г-н Борел, върховен представител по външните работи на Европейския съюз, и украинския си колега, външния ни министър заяви, че сме готови екип от ирански военни експерти и екип от украински военни експерти да проведат съвместна среща във всяко договорено място. Ние сме готови да разгледаме всички предполагаеми документи относно използването на ирански дронове от Русия в Украйна.

Ако на тази среща ни стане ясно, че Русия използва ирански дронове във войната в Украйна, определено няма да останем безразлични. За съжаление, не получихме подходящ отговор на това разумно и логично предложение и не бяха предоставени документи и доказателства относно тези твърдения.

Няма да има промяна в нашия подход и ние не сме и няма да дадем никакви оръжия, които да бъдат използвани във войната в Украйна.

Горчива политическа ирония е, че държави, които сами изнасят оръжия и оборудване за милиарди долари на една от страните във войната, обвиняват несправедливо друга държава, че е изпратила оръжия на една от страните във войната и започват пропагандна и психологическа война срещу Иран. Съединените щати и техните европейски съюзници допринесоха значително за удължаването на войната и нейното по-голямо разпалване, като изпратиха широкомащабни и разрушителни оръжия в Украйна и с тази подкрепа показаха, че не желаят мир и връщане на спокойствието.

Америка и Европа не са в позиция да обвиняват други страни, че изпращат оръжия. Не забравяме, че през 8-те години на наложената от Ирак война срещу Иран, Съединените щати и някои европейски страни изпратиха всички видове конвенционални и неконвенционални оръжия, включително химически такива, за да оборудват агресорския режим на Саддам, който атакува Иран. Иран има около 70 000 военноинвалиди пострадали от използваните по тях от режима на Саддам химическите оръжия. Оръжия, чиито суровини и оборудване са предоставени от САЩ и европейските страни, включително Франция и Германия.

Иран е под санкции от дълго време. Как въпреки такива тежки санкции Иран би могъл да постигне такава мощ, за да подкрепи световна сила като Русия?

- Не знам какво имате предвид от "подкрепяте Русия", но Иран и Русия като двама съседи и участници в нововъзникващия се световен ред имат взаимно сътрудничество. В отговор на вашия въпрос трябва да кажа, че тайната на силата на Иран, въпреки тежките незаконни санкции, които са безпрецедентни в историята и пример за икономически тероризъм, е истинската независимост и разчитането на вътрешните възможности и капацитет на страната. Разчитайки на хората, ние се опитахме да превърнем санкциите във възможност за намаляване на зависимостта от чужди държави и развитие на вътрешния капацитет. Това ни накара да активираме капацитета си във всички области и постигнахме невероятен напредък и ценна позиция в света в много научни и технически области.

Опитът на Иран показа на света, че е възможно да се постигне важна позиция, без да се разчита на чужди сили и с оповаване на вътрешните възможности. Силата на Иран и неговият напредък накараха САЩ да се тревожи много, че Иран ще бъде представен пред света като модел и пример за подражание. Държава с пълна независимост и без зависимост от САЩ и разчитаща на собствения си капацитет е достигнала до такова позиция. Затова се опитва да удари Иран по всякакъв начин.

Смятате ли, че целта на тежките санкции срещу Иран е да разпадне целостта на страната? Нещо като балканизацията?

- САЩ търси иранец, който да и е изцяло подвластен както бе преди революцията през 1979 г. САЩ не може да толерира силен и независим Иран. Следователно, както казах, той се стреми да удари Иран по всякакъв възможен начин. С оказване на подкрепа за сепаратистки групи, извършване на преврати, подкрепа на терористични групи, подкрепа на Саддам и стартиране на 8-годишна наложена война срещу Иран, политика на максимален натиск и прилагане на най-строгите санкции през последните години и опити за създаване на смут и разделение в Иран, мерки, които САЩ използва срещу Иран, за да може по този начин да унищожи ислямската република. Ако не е предприел нещо като пряка военна интервенция, то сигурно няма способността да го направи.

Подкрепата на сепаратистки групи с цел да възпроизведе нещо като балканизация е също една от политиките на САЩ, към които прибягва чрез разпалване на последните събития. Факт е, че иранския народ представлява един от главните стълбове на основната мощ на Иран. Народ, който въпреки голямото си разнообразие притежава дълга и възхитителна солидарност между различните си религиозни и расови слоеве. Перси, турци, азери, туркмени, кюрди, араби, белуджи, арменци, евреи, гилак, мазни, асирийци и кашкайци и други ирански раси, всички те сложени една до друга са толкова красиви, колкото иранския килим, като плочки с много красиви изображения. САЩ, прибягвайки до услугите на сепаратистки групировки желае да неутрализира този фактор на сила на Иран и да разкъса страната на парчета. Разбира се, интелигентните хора на Иран никога не са позволявали и няма да позволят на САЩ да реализира тази зловеща мечта.

Иранците говорят най-вече за обръщане към Изтока. Разочарован ли е Иран от Запада? Каква е причината за такава промяна в стратегията?

- Една от основните стълбове на външната политика на Иран е независимостта на страната от Запада и Изтока. Търсим балансирана външна политика. За нас са важни нашите интереси. За съжаление, Западът не демонстрира добър подход към Иран и този подход ги накара да се дистанцират от Иран. Ако този подход бъде коригиран, това няма да е пречка за Иран да развива сътрудничество със Запада.

Не трябва да се пренебрегва факта, че стратегическите баланси в региона и света се променят от запад на изток.

 Как ще коментирате твърденията на Запада за създаването от Иран на "мръсна бомба"?

- Това също е част от усилията на западната медийна империя, която манипулирайки фактите, приписва обвиненията срещу тях на други. Ние сме против всякакви оръжия за масово унищожение въз основа на нашите морални и религиозни учения и законови задължения. Горчива ирония е, че западните държави, отправящи неоснователни твърдения срещу Иран с политически цели, разполагат с всякакви оръжия за масово унищожение. Ето един въпрос към вас: Коя страна някога е използвала ядрени оръжия в Нагасаки и Хирошима, за да постави Япония на колене?

Народът ни е жертва на използваните по време на 8-годишната война на Саддам срещу Иран химически оръжия, оръжия, предоставени на баасисткия диктатор от Съединените щати и някои европейски страни, включително Германия.

Иран арестува представител на базирана в Лондон опозиционна телевизия . Има ли в Иран свобода на словото и на медиите?

- Това е така нареченият телевизионен канал, за който казвате, че е "Стаята на войната с Иран", който се сформира с инвестициите на Саудитска Арабия и по време на последните безредици насърчаваше хората към насилие, сепаратизъм и терористични актове в Иран. Дори в едно от предаванията си много ясно обучаваше как се изработва коктейл Молотов и как да бъде използван. Националната сигурност на всяка държава е нейната червена линия, никаква агресия няма да бъде толерирана.

Свобода на словото и медиите в Иран е дори повече отколкото в западните и демократични страни. Разбира се, както всяка държава, включително и България, има рамки, включително националната сигурност, които трябва да се вземат предвид.

 Как стоят в момента отношенията между Иран и Саудитска Арабия. Министърът на разузнаването на Иран предупреди Саудитска Арабия, че няма гаранция, че Техеран ще продължи своето "стратегическо търпение" срещу регионалния си съперник. Как да разбираме тези думи? Това заплаха ли е , предупреждение или какво?

- За щастие, поради общото разбиране, което се формира както в Техеран, така и в Рияд, двете страни постигнаха консенсус за провеждането на двустранни преговори, като досега са проведени 5 кръга от съвместни преговори между Иран и Саудитска Арабия в Багдад, което създаде общата мотивация и разбиране, че трябва да продължим по този път, за да създадем общо разбиране и да предприемем изпълнителни стъпки за възобновяване на отношенията между двете страни. В същото време Саудитска Арабия трябва да промени подхода си към Иран. Например в последните събития в Иран има ясни доказателства и документи за участието на тази страна в сътрудничество със западните си партньори в разпалването на безредици.

Важното тук е, че нашата и на останалите страни в региона, включително Саудитска Арабия, съдба е взаимносвързана поради нашето съседство. От гледна точка на Иран всяка нестабилност в страните от региона е заразна и всяка нестабилност в Иран може да бъде заразна за страните от региона. Далечните страни са дестабилизиращите фактори в региона. Сътрудничеството с тези страни и хвърлянето на камъни по могъщия Иран от страните, които седят в стъклени къщи, няма друг смисъл освен преминаване на границите на рационалността към мрака на глупостта.

Иран създал ли е наистина хиперзвукова ракета, която може да маневрира във и извън атмосферата?

- Да, както заявиха официалните ирански военни власти, ние създадохме свръхзвукова ракета в рамките на нашата отбранителна политика, която е способна да премине през всички системи за противоракетна отбрана. Това е голям скок в поколенията в ракетната област и ще повиши нивото на сигурност на страната. Тази система притежава много висока скорост и маневреност в атмосферата и извън нея. Това означава, че новата ракета на Ислямска република Иран може да преминава безпрепятствено както през отбранителните системи, защитаващи в рамките на атмосферата, така и през изключително скъпите системи, справящи се с ракети извън атмосферата. Тестовете на тази ракета са проведени. Хиперзвуковата ракета ще бъде представена в подходящ момент в бъдеще.

Сферата на ракетната индустрия е една от областите, в които, въпреки тежките санкции, постигнахме ценен стратегически напредък.

 Ваше Превъзходителство, след този подробен обзор на външната политика на Иран да се спрем на България. Как намирате страната ни? Какво най-много Ви впечатли тук?

- През професионалния си живот пътувах до близо 70 страни, но наистина вашата красива страна я виждам по-различна от много други, с които съм бил. Хората в България и красивите им фолклорни традиции, които в някои случаи имат много прилики с традициите в Иран, наистина ме впечатлиха, което е знак за културно-историческото сходство на двата народа.

Красива страна с мили, топли и любящи хора, заедно с многото общи културни и цивилизационни черти, дори и в разговорен език с Иран, е краткото ми определение за спомена от престоя ми в България.

 Навършват се 125 години от дипломатическите отношения между Иран и България. Как намирате развитията на отношенията между нашите страни ? Кои са отраслите и сферите, които предстои да бъдат проучени и развити?

- Както показва числото 125, официалните отношения между двете страни са исторически и дългогодишни. Дори културните и неформални отношения между двете страни датират от векове. Иран е първата азиатска държава признала независимостта на България, а България е първата източноевропейска страна, която официално е признала Ислямска република Иран. Въпреки някои възходи и спадове в отношенията, през този 125-годишен период двете страни винаги са имали приятелски, мирни и уважителни двустранни отношения и никога не е имало особено напрежение между Иран и България. В момента отношенията между двете страни се укрепват във всички сектори и области и в тази насока са изградени добри взаимодействия между официалните лица на двете страни.

Въпреки наличието на много потенциални възможности за икономическо и търговско сътрудничество, отношенията между двете страни в тази област не бележат напредък в съответствие с отношенията в други области. Въпреки нарастването на търговския стокообмен между двете страни през тази година в сравнение с миналата година, разлика до достигането на желаното ниво на икономически обмен между двете страни все още остава значителна. Целта ми като посланик е да развивам нивото на бизнес отношенията. В тази връзка са положени добри усилия в сътрудничество с властите и частния сектор на България в посока използване на всички налични възможности за развитието на отношенията между двете страни в икономическата област в полза на народите на двете страни.

И в края на нашето интервю, какво ще пожелаете на нашите читатели?

- Пожелавам на всички винаги да бъдете здрави, щастливи и успешни и живота ви да бъде изпълнен с радост и хубави моменти. Пожелавам на България и нейните мили хора прогрес, напредък и светло бъдеще изпълнено с просперитет и благоденствие.

сн. Посолство на Ислямска република Иран в България

***

Негово Превъзходителство Сейед Мохаммад Джавад Расули, извънреден и пълномощен посланик на Ислямска република Иран в Република България, е роден на 23 ноември 1959г. Магистър по Международно право. Дипломат от кариерата. Започва работа в Министерството на външните работи на Иран през 1985г. Работил е в дипломатическите мисии на Иран в Катар и Филипините, бил е генерален консул в Мюнхен и Хамбург. Първия му мандат като посланик е в Саудитска Арабия (2010-2014). От 2018г. е извънреден и пълномощен посланик на Ислямска република Иран в Република България. От 2021г. е извънреден и пълномощен посланик на Ислямска република Иран в Република Северна Македония със седалище в София. Владее английски, арабски и немски език.