Светослав Василев:Деца стават жертва на подобен тип престъпления, когато те биват оставени сами от родителите си
Секция: Коментари
19 Ноември 2022 12:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Светослав Василев:Деца стават жертва на подобен тип престъпления, когато те биват оставени сами от родителите си

/КРОСС/ От около месец тези 13 души бяха най-активни в мрежата при споделянето на порнографски материали с непълнолетни и малолетни лица. Ще има задържания на още хора. Това каза началникът на отдел „Киберпрестъпления" в Националната следствена служба Светослав Василев по повод задържаните вчера 13 души при акция срещу разпространяването на порнографско съдържание с участието на деца.

Профилът на разпространителите на порнографски материали е най-различен. „Не можем да разберем предварително на един човек, независимо дали е богат, беден, заемащ висока обществена длъжност или нископлатен работник, какво му е в главата. Най-различен профил имат тези лица и са на най-различна възраст. Срещали сме 18-,19-, 20-годишни лица, които се занимават с тази дейност", заяви Светослав Василев.

Около 20% от лицата, които разпространяват детска порнография, могат да посегнат и физически на деца. „При повечето от тях има много задръжки от преминаването от виртуалния към реално посегателство спрямо малолетни и непълнолетни лица", обясни началникът на отдел „Киберпрестъпления" в Националната следствена служба.

Той допълни, че деца стават жертва на подобен тип престъпления, когато те биват оставени сами от родителите си и когато няма изградена връзка на доверие между тях.

„Родителите не разбират, че нашите деца живеят в свят, който е доста по-опасен от този, в който ние сме били деца. Предизвикателствата пред тях са много. Навсякъде могат да станат жертва", каза Светослав Василев.

Той добави, че законодателството ни е изключително остаряло.

„Искаме някакви нормални, по-адекватни наказания и инструменти в наказателния процес, които да ни позволяват да си вършим работата. В момента за разпространение наказанието е 6 години лишаване от свобода. За държане на порнографски материали, независимо какъв брой има, е една година и обикновено извършителите се разминават с глоба, ако не са осъждани", посочи той.