Министърът на туризма д-р Илин Димитров замина на работно посещение в Турция
Секция: Туризъм
19 Ноември 2022 14:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Министърът на туризма д-р Илин Димитров замина на работно посещение в Турция

/КРОСС/ Министърът на туризма д-р Илин Димитров замина на работно посещение в Турция, което ще продължи до 23 ноември 2022 г.

Той е там по покана на един от водещите турски университети, за да участва в среща на Черноморската асоциация на университетите, както и с влиятелни местни неправителствени организации в туризма като ТЮРСАБ и ТЮРОБ. Министър Димитров ще дискутира сътрудничеството в сферата на образованието по Еразъм+ и възможностите за продължение на ползотворните партньорски контакти и съвместни бъдещи проекти в областта на туризма и образованието.

По време на посещението си служебният министър ще посети Анкара и Истанбул, за да проведе работни срещи с Н. Пр. Ангел Чолаков, извънреден и пълномощен посланик на България в Република Турция, Васил Вълчев, генерален консул на Република България в Истанбул и Борислав Димитров, генерален консул на Република България в Одрин.

Ключова тема, която ще дискутира министърът с българските дипломати в южната ни съседка, е готовността на консулските служби да издават визи, както и провеждането на финални разговори по планираното откриване на поста аташе по туризъм на България в Истанбул. Неговата основна роля ще бъде да работи за активизиране на двустранните делови контакти и бизнес отношения между България и Турция в областта туризма, както и привличането на повече туристи.

Турция е приоритетен партньор на страната ни в сферата на туризма, което определя и активната работа на Министерството на туризма на турския туристически пазар. Тя е в топ 3 пазари за входящ и пазар номер 1 за изходящ туризъм. Статистиката показва, че през 2022 г. повече от 359 527 турски туристи са дошли в България, което е с 59% ръст спрямо 2021 г. Повече от 1,4 милиона български туристи са пътували до Турция през миналата 2021 г.. Същият брой, по предварителни данни, се очаква ще бъде достигнат и през 2022 г.

Припомняме, че само преди дни, по време на Международното туристическо изложение World Travel Market 2022 в Лондон министър Димитров проведе среща с Мехмет Ерсой, министър на културата и туризма на Турция, с когото обсъдиха активизирането на сътрудничеството между двете страни в областта на туризма, както на ниво институции, така и между представителите на бизнеса.