Учени откриха огромна популация от гигантски скатове край Еквадор
Секция: Наука
19 Ноември 2022 16:20
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Учени откриха огромна популация от гигантски скатове край Еквадор

/КРОСС/ Учени откриха популация от над 22 000 гигантски ската край Еквадор, съобщи Сайънс алърт.

Предполагаемият брой е повече от 10 пъти по-голям, отколкото в другите региони. Биолозите се надяват тази "безпрецедентна" общност да даде информация за условията, които тези риби харесват.

През 2019 г. океанските гигантски скатове бяха прекласифицирани като застрашени в Червения списък на застрашените видове на Международния съюз за опазване на природата, като най-голямата заплаха за тях е търговският риболов - независимо дали става дума за пряк или за неволен улов.

"Ясно е, че тук се случва нещо различно", казва екологът Джошуа Стюарт от Държавния университет на Орегон. "Това е рядка история на оптимизъм за океана. В други региони обикновено имаме оценки на популацията от 1000 до 2000 животни, което прави този вид много уязвим."

Никак не е лесно да се изучават океанските скатове. Те прекарват много време в  труднодостъпни места, а и моделите им на движение могат да бъдат непредсказуеми.

Учените наблюдават тази конкретна група скатове в крайбрежната зона на Еквадор от края на 90-те години на миналия век. За тази последна оценка изследователите са използвали повече от десетгодишни снимки и наблюдения, направени на терен между 2005 г. и 2018 г., за да изчислят настоящата популация на над 22 000 екземпляра.

Това определя района на Исла де ла Плата като гореща точка за тези риби. Екипът смята, че изобилното снабдяване с храна би могло да бъде една от причините за увеличаването на популацията, тъй като студената, богата на хранителни вещества вода, която се издига от дълбините и се доставя от океанските течения, осигурява постоянен поток от зоопланктон.