Осиротяло тюленче беше прехвърлено от Крит в Атина
Секция: ЛЮБОПИТНО
20 Ноември 2022 07:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Осиротяло тюленче беше прехвърлено от Крит в Атина

/КРОСС/ Осиротяло бебе-тюленче на възраст едва десет дни, открито в началото на ноември на плаж на гръцкия остров Крит, е било прехвърлено в Атина, където е поверено на грижите на Дружеството за проучване и защита на средиземноморския тюлен монах (Mom), където ще остане, докато порасне достатъчно, за да бъде освободено в природата, съобщи АНА-МПА.

Бреговата охрана, която открила тюленчето по сигнал на местни жители, веднага влязла в контакт с организацията, за да получи инструкции как да реагира на случая и да опази здравето на дивото животно.   

Дружеството за проучване и защита на средиземноморския тюлен монах (Mom) е основано през 1988 г. и се грижи за осиротели или болни тюлени от 1990 г. насам. Тюленът монах е критично застрашен в световен мащаб, вече се смята за изчезнал от България и Черно море, а в Гърция е една от последните му значителни популации.

„Тази година имаме две малки тюленчета", казва Елени Тунда, биолог в Mom. „Ермис беше намерен през октомври в Пили на остров Евбея, а сега през ноември при най дойде Миноас от Крит, от Сития. И двете са бебета, сега е сезонът, през който по принцип би трябвало за сучат от майките си, но са били завлечени от бурите, бяха и болни. Даваме им лекарства по предписание на отговорния ветеринарен лекар и се надяваме, че след трите месеца, през които ще са тук, ще ги освободим отново в естествената им среда, както правим всеки път", допълва тя.

Тюленчето е настанено в специално пространство с басейн под наблюдението на ветеринарен лекар и под грижата на специалистите от Mom. Дневната му програма включва теглене, баня, постепенен преход от рибена каша към обучение да се храни с риба и да плува. Компания му прави Ермис, открит през октомври на Евбея.   

„След като достигнат до нужното тегло, около 60 кг., и са се научили да ядат риба, ги освобождаваме", обяснява Тунда.

От организацията предупреждават, че за доброто на тюлените е важно хората, когато ги забележат, да избягват контакт с тях и да не ги хранят.