Смъртта на Фобос. Марс бавно разкъсва по-голямата си луна
Секция: Наука
20 Ноември 2022 14:20
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Смъртта на Фобос. Марс бавно разкъсва по-голямата си луна

/КРОСС/ Според учените около Червената планета може да се образува пръстен от отломки, подобен на пръстените на Сатурн Екип учени са публикували нова статия в The Planetary Science Journal, в която се твърди, че по-голямата луна на Марс - Фобос, в бъдеще ще страда от гравитацията на Марс.

В крайна сметка Марс ще разкъса спътника си и около планетата ще се появят същите пръстени като тези на Сатурн, пише Live Science. Според учените на Фобос има признаци, че Марс му влияе негативно с гравитацията си, което ще доведе до разпадането на този спътник с образуването на пръстен от отломки около Червената планета.

Учените смятат, че необичайните пукнатини по повърхността на Фобос, за които преди се смяташе, че са резултат от сблъсъци с астероиди, всъщност са непрекъснато разширяващи се каньони. И това разширение се дължи на гравитационното влияние на Червената планета върху нейния по-голям спътник. Затова учените са на мнение, че Фобос бавно се разкъсва, докато се приближава към Марс.

Вече е известно, че този спътник, който има нестабилна орбита, бавно се приближава към Червената планета със скорост от почти 2 метра на всеки 100 години. Смята се, че Фобос може да е както отломка от самия Марс, така и астероид, привлечен от гравитацията на планетата. Диаметърът му в най-широката част е само 27 км.

За сравнение диаметърът на Луната е 3475 км. Докато Луната се намира на разстояние 384 400 км от Земята и прави една обиколка около планетата за 28 дни, то Фобос е само на 6000 км от Марс и за 24 земни часа три пъти обикаля около Червената планета. Фобос, който бавно се приближава към Марс, е повлиян от така наречените приливни сили на планетата, които вече причиняват появата на пукнатини по повърхността на спътника.

Според учените тези приливни сили само ще се увеличават с времето, което ще доведе до пълното унищожаване на Фобос с появата на пръстен от отломки около Марс.В новото изследване учените са създали симулация, която е потвърдила техните догадки, че такива еднакви пукнатини на повърхността на Фобос може да са създадени от влиянието на Марс.

Ако Фобос не се разпадне по-рано, то след около 40 милиона години ще падне на повърхността на Марс. Но ако следваме предположенията на учените, то той вече е в процес на разрушаване и ще изчезне като цялостен обект много по-рано. Японският космически кораб Martian Moon Exploration, който ще лети до луните на Марс през 2024 г., ще може да каже по-точно какво се случва с Фобос. Той не само ще изследва неговата повърхност и вътрешна структура, но и ще вземе скални проби и ще ги достави на Земята през 2029 г.