Площите с пшеница и рапица в Индия са се увеличили с 15 процента заради по-високите цени
Секция: ИКОНОМИКА
20 Ноември 2022 10:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Площите с пшеница и рапица в Индия са се увеличили с 15 процента заради по-високите цени

/КРОСС/ Досега индийските фермери са засели пшеница и рапица на близо 15 процента повече площ, отколкото преди година, сочат най-новите данни на министерството на земеделието на фона на ускорено засаждане на зимни култури, предаде Ройтерс.

По-високият обем пшеница в Индия, която е вторият по големина в света производител на основния продукт, може да помогне на Делхи да понижи цените и да попълни запасите, които са спаднали до многогодишно дъно.

Увеличаването на производството на рапица пък може да помогне на най-големия вносител на хранително масло в света да намали задграничните покупки на палмово масло, соево масло и слънчогледово олио.

Пшеницата е била засята на 10,1 милиона хектара към 18 ноември спрямо миналогодишните 8,8 милиона хектара, показват временните данни, публикувани от министерството на селското стопанство и благосъстоянието на фермерите.

Индия отглежда само една реколта пшеница на година, със засаждане през октомври и ноември и жътва от края на февруари.

Страната беше принудена да забрани износа на основния продукт през май тази година, след като внезапното покачване на температурите през март намали добивите.

Въпреки забраната цените на пшеницата достигнаха рекордно високо ниво, което накара правителството да вземе мерки като освобождаване на държавни резерви на свободния пазар, като същевременно намали данъка от 40 процента върху вноса, за да охлади цените.

Площите с рапица, основната маслодайна култура през зимата, са 6,3 милиона хектара спрямо миналогодишните 5,5 милиона хектара.

Земеделските производители разшириха площите за засаждане, тъй като възвръщаемостта от пшеница и рапица скочи през последните сезони, а цените на конкурентни култури като нахут останаха в застой, каза Ашвини Бансод, ръководител на проучването на стоките във "Филип кепитъл Индия" (Phillip Capital India). "Площите с пшеница и синап се очаква да се увеличат през сезон 2022/23 г.", допълни тя.

Общата площ на засетите през зимата култури е 26,9 милиона хектара към 18 ноември, което е повече от миналогодишните 25,1 милиона хектара.

Късните дъждове през октомври повишиха нивата на влага в почвата и помогнаха на фермерите да увеличат площите с пшеница, рапица и други култури, отбелязват производители.

Източник:БТА