Димитър Хаджидимитров:Цените на нефтопродуктите за последната седмица рязко са паднали
Секция: ИКОНОМИКА
20 Ноември 2022 08:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Димитър Хаджидимитров:Цените на нефтопродуктите за последната седмица рязко са паднали

/КРОСС/ В момента пазарите на горива вървят надолу, успокоиха се нещата, така че след две-три седмици до месец ще виждаме цени на дизела в рамките на 3,05-3,06 лева, и бензин под 2,50 лева без отстъпката от 25 стотинки. Това каза Димитър Хаджидимитров - председател на Асоциацията на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива по БНТ.

Заради наближаващата рецесия търсенето рязко намалява и цените на нефтопродуктите за последната седмица рязко са паднали, обясни той.

Според него това, което може да се изземе като свръхпечалба от „Лукойл" към настоящия момент е в рамките на 20-25 стотинки на литър от произведените горива, което де факто няма да доведе до големи приходи в новия Фонд за сигурност електроенергийната система, който ще бъде създаден. Коментираните такси върху вноса на руски петрол и разликата между цените на „Брент" и по-евтиния „Урал" е невъзможно да бъдат въведени, категоричен бе той.

Как ще бъдат разпределени средствата от Фонда по най-ефективния начин трябва да бъде добре обмислено и таргетирано, подчерта Хаджидимитров.

Забраната за износ на нефтопродукти, произведени от „Лукойл", по думите му би било голяма грешка от страна на служебния кабинет, тъй като страната печели много от това. „Това е поредната глупост на ПП, те не мислят за държавата и бизнеса реално погледнато", коментира той.