Иво Христов: Изкуственият интелект е етично предизвикателство
Секция: Технологии
20 Ноември 2022 13:20
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Иво Христов: Изкуственият интелект е етично предизвикателство

/КРОСС/„Опасявам се, че и този път науката и индустрията ще поставят законодателите пред свършен факт", заяви евродепутатът Иво Христов. Той бе единственият български участник в конференцията на Европейския парламент, озаглавена „Обществени перспективи пред изкуствения интелект".

Форумът, организиран от научния панел на институцията (Science and Technology Options Assessment - STOA), събра водещи учени, артисти и политици около дискусия относно потенциала и рисковете на изкуствения интелект.

Участниците анализираха и образа на изкуствения интелект в масовата култура, който формира както свръхочаквания, така и страхове, свързани с новите технологии.

Според Христов университетите и научната журналистика трябва да изведат дебата от нивото на суеверията, фантастиката и големите очаквания, да го конкретизират, да избистрят понятията и основните дилеми.

„Илюзия е да мислим, че зловредните приложения на изкуствения интелект в някои системи за тотален контрол ще подминат Европа. Системите за социален рейтинг, които са несъвместими с нашите европейски принципи за човешки и граждански права, вече навлизат в банкирането и се използват в отделни предприятия за оценка работата на служителите.

Огромният потенциал и рисковете от прилагането на изкуствения интелект трябва да бъдат дискутирани паралелно", убеден е Иво Христов.

„Дискусията е неотложна, защото технологиите вече навлизат и моделират нашата психика и обществата ни."