Петър Ганев: За първи път от много години инфлацията изпреварва и ръста на възнагражденията
Секция: Анализи
20 Ноември 2022 18:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Петър Ганев: За първи път от много години инфлацията изпреварва и ръста на възнагражденията

/КРОСС/ За първи път от много години инфлацията изпреварва и средния ръст на възнагражденията, това не се беше случвало много време. Това каза икономистът Петър Ганев по Дарик радио.

Той коментира въпроса за това какви ще са очакванията за зимата. „Много драматични неща се казаха за зимата. Тежестта в дългосрочен план идва оттам, че инфлацията натисна различни социални групи. Имаме висококвалифицирани хора, които са загубили някакъв доход. Това най-вероятно ще се оправи, но лекарство за инфлацията, което не работи напълно, което вече е прилагано от централните банки - да се вдигат лихви, да става по-оскъден този ресурс - това ще носи цената на забавяне на растежа", посочи Ганев.

По негови думи ще се оскъпи и кредитирането. „При кредита няма как да не се усети, то вече се усеща. Ако в момента човек се опита да представи оценка на апартамент пред банката, преди две години това щеше да е лесно, в момента става трудно - ще се гледа трудно тази оценка. Когато лихвата се вдига, ще се оскъпи кредита. Няма как да не се случи", каза икономистът. 

Според него, големият въпрос е безработицата: "Към момента нямаме ръст на безработицата, продължаваме да имаме заетост, истинската криза, така както в България се усеща криза, е когато започнат да се губят 100-200 хиляди места, както стана 2009 година. Това в момента не се е случило, няма категорични прогнози да се случи, но е възможно."

Според Ганев страната ни е загубила една година финансиране заради забавянето на плана за възстановяване.

„Когато влезеш в период от година или две без дългосрочен хоризонт, този популярен план за възстановяване... сега чак ще идва плащането, той е закъснял, можеше да инвестираме по него, а ние сега започваме. Загубена е една година за ресурс, който ни е гарантиран", заяви той.

На въпрос има ли нещо позитивно ако няма нов бюджет, Ганев заяви, че разглежда събитието като „негативно" заради повишената несигурност: „Лошото е, че не знаем кой ще го гласува този бюджет. Сега казват нямаме финансов министър, не знаем какво ще стане, дайте ни неограничено удължаване. Тепърва ще мислим какво ще измислим. Това дава висока несигурност. Пътят към еврозоната може да ни бъде повлиян. Общините чакат с техните бюджети. Винаги може да се намери положително - възможно е дефицитът да е по-малък. Външните заинтересовани страни, общество, пенсионери би било добре да има бюджет и всеки да знае каква е рамката."