Ахилесовото сухожилие – възможни проблеми и лечение
Секция: Здраве
21 Ноември 2022 10:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Ахилесовото сухожилие – възможни проблеми и лечение

/КРОСС/ Ходенето е резултат от еволюцията. Фактът, че се движим изправени, се дължи на анатомичен детайл. Човешкото стъпало осигурява ефективно отблъскване при ходене или бягане, което е от решаващо значение за развитието ни. А като цяло опорно-двигателната система на човека се състои от много кости, мускули, стави и сухожилия.

В легендарната битка за Троя Ахил е начело на гръцките войски. Той издържа на всички вражески атаки, защото майка му го потапя в реката на подземния свят като бебе и го дарява с неуязвимост, но само петата му остава суха. Точно там Ахил е ударен от отровна стрела.

Тази легенда е свързана с най-дебелото и силно сухожилие в цялото тяло, което минава през петата. Ахилесовото сухожилие предава силата на мускулите на прасеца към стъпалото. То може да издържи натоварвания от над половин тон.

В здраво състояние Ахилесовото сухожилие се състои от колагенови влакна подредени успоредно, които са едновременно опънати и еластични. Ако обаче има натоварване в сухожилието, може да възникнат малки разкъсвания, които са изключително болезнени. Може да отнеме месеци, докато тъканта се възстанови. Това се случва предимно чрез движение, специални масажи, терапия с ударна вълна и други методи на лечение.