Андрей Ковачев: По всяка вероятност ще има ново отлагане на решението за Шенген
Секция: ПОЛИТИКА
21 Ноември 2022 10:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Андрей Ковачев: По всяка вероятност ще има ново отлагане на решението за Шенген

/КРОСС/ Никой не може да даде прогноза кога ще бъде взето решение за присъединяването. По всяка вероятност ще има ново отлагане на решението под предлог мигрантски натиск. Това каза за предаването "Твоят ден" по Нова телевизия евродепутатът Андрей Ковачев.

„Някои се аргументират с причини като политическата ни ситуация и липсата на правителство. Това не може да бъде аргумент. В Нидерландия общественото мнение поражда техния отказ да ни подкрепят. За нас най-лошият е сценарий е разделяне на страните по темата с присъединяването ни в Шенген. Актьорите се менят, но се вижда, че има политическо нежелание в някои от страните да се присъединим към Шенген. Досега смятахме, че само Нидерландия е проблема, сега се вижда, че и Австрия има против. Според тях има по-висок миграционен натиск, аргументът им е вътрешнополитически", посочи Ковачев.

Той опроверга твърденията, че присъединяването ни към Шенген ще отприщи по-сериозна бежанска вълна.

"Категорично не е така - общосолидарна е отговорността по опазването на външните граници на ЕС. Инвестиционният климат ще бъде подобрен и ще бъдем много по-привлекателни за инвестиции. Шенген е много голямо облекчение на нашия бизнес заради липсата на транспортни формалности и премахването на границите", коментира още Ковачев.