Радев към "Демократична България": Няма малки и големи партии, отговорността е обща
Секция: БЪЛГАРИЯ
21 Ноември 2022 10:16
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Радев към "Демократична България": Няма малки и големи партии, отговорността е обща

/КРОСС/ Президентът Румен Радев провежда консултации с "Демократична България". На „Дондуков" 2 от ДБ са съпредседателите на коалицията Христо Иванов и Атанас Атанасов, Надежда Йорданова, Владислав Панев.

"В парламентарната република парламентарно представените политически сили са призвани да излъчат мнозинство за създаване на работещо редовно управление. Те имат ангажимент и за неговия контрол. Тук няма малки и големи партии. Няма малки и големи политически сили в парламента, защото отговорността е обща. На последните избори българските граждани не гласуваха доверие на нито една партия да управлява сама. Напротив - НС е фрагментирано и това прави усилията за излъчване на мнозинство за решаване на важните проблеми в българското общество - труден, но не и невъзможен въпрос. Следя със загриженост случващото се в българския парламент и ви уверявам, че не това очакват българските граждани", посочи държавният глава.

От ДБ вече заявиха, че няма да подкрепят кабинет с първия мандат - на ГЕРБ.

Съгласно конституцията държавният глава провежда консултации с парламентарните групи в 48-ото Народно събрание преди да връчи първия мандат за съставяне на правителство.

Консултациите започнаха на 26 октомври с най-голямата парламентарна сила ГЕРБ-СДС. След това президентът се срещна с "Продължаваме Промяната", ДПС, "Възраждане" и "БСП за България".

Радев даде заявка, че ще проведе процедурата до край и ще даде достатъчно време на партиите, докато не изчерпят всички възможни варианти в търсене на консенсус за сформиране на правителство.