Обединява ни общата цел за бъдеще без дим
Секция: ЛЮБОПИТНО
22 Ноември 2022 10:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Обединява ни общата цел за бъдеще без дим

Чарлз Бендоти Старши вицепрезидент „Култура и човешки капитал“ във Филип Морис Интернешънъл

/КРОСС/ Чарлз Бендоти има 20-годишна кариера във Филип Морис Интернешънъл, живял е по целия свят, като е заемал длъжности в различни функции и е работил за развитието на компанията на глобално ниво. Сега, като част от висшия мениджмънт, той ръководи компанията в нейната историческа трансформация, насочена към бъдеще без дим чрез замяна на цигарите с бездимни алтернативи. В качеството си на старши вицепрезидент „Култура и човешки капитал“ Чарлз отговаря за това 77 000-те служители на Филип Морис Интернешънъл да бъдат стимулирани да усъвършенстват своите умения и да възприемат нови методи на работа, като създава нови решения и процеси съвместно с тях и привлича нови таланти, отговарящи на бизнес потребностите на бъдещето.

Той е отдаден съмишленик на LGBTQ+ общността, включен в списъците на INvolve и Yahoo Finance за 2020 г. и 2021 г. OUTstanding Ally Executives Role Model с изтъкнати съмишленици на висши ръководни позиции.

В тези постпандемични времена професионалните общности започват да заемат още по-важно място в живота ниние ценим повече хората, с които прекарваме по-голямата част от времето синашите колеги и средата, в която работим. Как това се отразява на Филип Морис Интернешънъл по света и различни ли са нещата в различните държави?

Дълбокото въздействие на пандемията върху нашия личен и професионален живот показа колко е важно организациите да вплетат и поддържат в културата си манталитет, в който хората са поставени на първо място. Поставянето на хората на преден план винаги е било приоритет във Филип Морис Интернешенъл. Още от началото на пандемията ние бързо започнахме да прилагаме принципи, които препотвърдиха ангажимента ни за защита на здравето, благосъстоянието и безопасността на служителите. Тази ориентирана към хората нагласа, наред със силната и споделена визия за изграждане на бъдеще без дим, винаги ни е помагала да поддържаме висока степен на ангажираност на служителите въпреки сътресенията, дължащи се на външни фактори.  Локдауните заради COVID-19 в много държави също така подсилиха нашата увереност, че дистанционната работа е напълно възможна, което пък означава, че времената, в които "резултатите се измерват само с присъствието" наистина приключиха. За мен е ясно, че начинът, по който работим, претърпя фундаментална промяна и гъвкавите форми на работа вече се превръщат в норма. Но наред с гъвкавата работна среда, пандемията провокира и създаването на нова култура на работното място – култура, в чиято основа лежат повече съпричастност, доброта и доверие както в нашето поведение, така и в нашите комуникации.  

Трябва да си дадем сметка и, че пандемията насочи вниманието към допълнителните задължения и трудности в ежедневието на нашите колеги, поставяйки темите за психичното здраве и благосъстояние на челно място в дневния ред. Във Филип Морис Интернешънъл сме създали специални комитети за здраве и благосъстояние в 60 пазари, където осъществяваме дейност, като на повечето пазари са въведени интервенции и мерки за подкрепа, свързани с благосъстоянието. Например, нашият филиал във Виетнам стартира Vibe, местна инициатива за благосъстоянието на служителите, подпомагаща създаването на връзки между тях на база общи интереси и насърчаваща ги да се грижат за благосъстоянието на своите колеги. Междувременно филиалът ни в Обединеното кралство създаде мрежа от посланици на благосъстоянието на служителите, състоящата се от служители, обучени да оказват първа помощ при психични проблеми. Тази и други инициативи имат ключово значение за създаването и стимулирането на работна култура, в която хората се чувстват лично и професионално удовлетворени. 

Какви са ползите и вредите за организацията от дистанционния начин на работа? Повече предимства ли носи тя или повече недостатъци?

Поддържането на доволни и здрави служители е ключът за постигане на висока степен на ангажираност на служителите, висока производителност и удовлетвореност, както и за задържането им. Аз твърдо вярвам, че когато хората се чувстват добре, те са по-склонни да допринасят повече в своите семейства, в работата си и в обществото. И именно този принцип следваме и ние. Поели сме ангажимент да насърчаваме работна среда, която гледа на благосъстоянието като стимул за професионална и лична реализация, устойчиво добро представяне и бизнес резултати. Черпейки от натрупания по време на пандемията опит и отчитайки променените очаквания на служителите, ние разработихме глобален план, в който е заложена концепцията за хибриден начин на работа (дистанционна и от офис), наречен от нас "smart working". Програмата се адаптира за изпълнение на място, така че да се вземат предвид културни, оперативни, данъчни и законодателни фактори, които може да са различни в различните държави. От 2021 г. започнахме да прилагаме smart формата на работа на пазарите, където пандемията с COVID-19 отслабва и където местните обстоятелства позволяват това. Гледайки в перспектива, планираме да въведем специални условия на работа за служителите, които не работят в офис, например работниците във фабриките ни и търговските ни представители.

Какви са най-важните ценности, към които се придържа Филип Морис Интернешънъл, като глобална организация?

Доверие, сътрудничество и почтеност са основните ценности, които олицетворяват нашия ангажимент към обществото, нашите акционери, нашите бизнес партньори и нашите колеги. Тези ценности са водещи за нас като индивиди, и като компания. Също толкова важно е съзнанието за обща цел. Нашият успех като компания зависи от това всички, които идват на работа ежедневно, да са мотивирани да постигат резултати и да са готови да се учат, да се развиват и да посрещат нови предизвикателства. Това е духът ни за победа, общото ни ДНК, което неспирно ме мотивира и ми дава енергия. Ние преобръщаме своите бизнес и индустрия, за да изградим бъдеще без дим. Никога преди това компания от нашия мащаб и размер не е осъществявала толкова радикална промяна на парадигмата. Едно е ясно обаче и то е, че не компаниите се трансформират. Трансформират се хората. И моята работа и работата на моя екип във Филип Морис Интернешънъл е да поддържаме и развиваме работната среда, или с други думи да поддържаме хората. Нашата амбиция е да станем предпочитан работодател и да насърчаваме култура на приобщаване навсякъде по света, където осъществяваме дейност. Това означава да осигурим на нашите служители справедливи условия на труд, възможности за развитие на техните умения и повишаване на пригодността им за заетост и работна среда, в която тяхното здраве, безопасност и благосъстояние са защитени.

Вие сте спонсор на STRIPES GLOBAL—вътрешната ресурсна група на Филип Морис Интернешънъл на представители и съмишленици от LGBTQ+ общността. Какво Ви мотивира да се застъпите за създаването на тази група?

Когато бях млад, майка ми ми каза: "Никога не прави догадки за това какво искат или от какво имат нужда хората. Просто ги попитай". Макар че това бе казано мимоходом, думите й оставиха трайна следа и звучат в главата ми винаги, когато в моя личен и професионален живот трябва да реша кой съм и как да упражнявам лидерство. Освен това през цялата ми кариера съм имал възможност да живея и работя на различни места по света – от Буенос Айрес до Бразилия, от Кайро до Киото и от Кито до Квебек – и така съм опознал различни култури и общности. Именно тази комбинация от различен житейски опит ме подготви за това да стана застъпник. Животът като аутсайдер, макар и по мой избор, ме научи да изслушвам, да задавам въпроси и да търся помощ, за да допринеса за създаването на един по-приобщаващ, подкрепящ и приветлив свят за всички, независимо от техния произход, раса, етническа принадлежност, пол, сексуална ориентация, възраст, способности или други специфики на тяхната идентичност както на работното място, така и в обществото като цяло. Затова създаването и поддържането на едно място, където представителите на LGBTQ+ общността, които са изправени пред постоянни трудности, се чувстват сигурни, е много важно за мен. Аз уважавам и ценя това, че тези хора имат куража да признаят сексуалността си и постоянството да го правят отново и отново, както и силата да се справят с това, че не навсякъде те могат открито да бъдат каквито са.  Като лидери и съмишленици, ние трябва да изпълняваме своята роля всеки ден.

Как възприемате своята роля на пример за подражание в организацията? Каква е ролята на бизнес лидерите за това да служат за пример и да налагат воденето на разговор по важните теми?

За мен лично създаването на приобщаваща работна среда е основен приоритет и аз съм по-решен отвсякога да изслушвам и да се уча от всички в организацията без предубеждения и с отворено сърце. Смятам, че бизнес лидерите по света имат огромни възможности да подпомогнат важния диалог между служителите си по значими теми и тяхната откритост и ангажираност трябва да служи за пример на останалите в организацията. Ако не забравяме, че нашият успех зависи най-вече от хората в нашата компания, тогава мисията ни в областта на управлението на човешките ресурси е проста и ясна – да се грижим за хората и техните семейства, да им зададем цел, за която да работят и в този процес да ги накараме да повярват, че те могат да бъдат успешни.

 

Материалът е публикуван с подкрепата на Филип Морис България.