Лавров: Имунитетът срещу „нацисткия вирус“ днес сериозно отслабна в редица европейски страни
Секция: Русия
21 Ноември 2022 18:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Лавров: Имунитетът срещу „нацисткия вирус“ днес сериозно отслабна в редица европейски страни

/КРОСС/ Имунитетът срещу „нацисткия вирус" днес сериозно отслабна в редица европейски страни, световната общност все повече се сблъсква с опити за изкривяване на резултатите от Нюрнбергския трибунал. Това се казва в приветствието на руския външен министър Сергей Лавров към участниците в Международния научно-практически форум: „Без давност. Геноцидът на съветския народ от нацистите и техните съучастници по време на Великата отечествена война: историческо отражение и съдебна практика", съобщават руски медии.

„За съжаление, днес в редица европейски страни имунитетът към нацисткия вирус е сериозно отслабен. Особено тревожна е ситуацията в Украйна и балтийските държави. Като цяло световната общност все по-често се сблъсква с опити за ревизия, изкривяване на законовите, политически, морални и етични резултати на Нюрнбергския трибунал", се отбелязва в текста на поздравлението, публикувано в понеделник на сайта на руското външно министерство.

Лавров посочи, че въпреки безпрецедентния натиск от страна на колективния Запад, международните партньори и съмишленици продължават да подкрепят външнополитическите инициативи на Русия, включително на платформата на ООН. „Документите на ОНД и ОДКБ закрепват квалификацията на фактите на прогонването и унищожаването на цивилното население от нацистите и техните съучастници като геноцид на народите на Съветския съюз. Осигурявайки неприкосновеността на наследството от Нюрнберг, безкомпромисно противопоставянето на всяка форма на възхвала на нацизма ще продължи да бъде един от безусловните приоритети на руската дипломация", подчерта Лавров.

Лавров също отбеляза, че днешната среща е логично продължение на поредица от събития, насочени към запазване на истината за Великата отечествена война: „Фокусът на вашето внимание е обобщаването на историческия опит и съвременната практика за организиране на съдебни процеси срещу нацистки престъпници, включително признаването на фактите на геноцид срещу мирни съветски граждани през годините на войната."

Според ръководителя на руското външно министерство е символично, че събитието се провежда в Ленинградска област: „Спомените на оцелелите по чудо затворници от намиращия се тук, концентрационен лагер Дулаг-154, са най-яркото доказателство за нечовешките престъпления на нацистките нашественици. Многобройни доказателства за кланета, изтезания, робски труд и други прояви на мизантропска идеология и практика премахнете всяко съмнение, че събитията от онова време трябва да се разглеждат не по-малко от геноцид на съветския народ."