Песков: Важно е всички страни да разберат, че Киев представлява ядрена заплаха, обстрелвайки АЕЦ
Секция: Русия
22 Ноември 2022 17:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Песков: Важно е всички страни да разберат, че Киев представлява ядрена заплаха, обстрелвайки АЕЦ

/КРОСС/ Руската страна смята за важно всички страни да осъзнаят, че обстрелът на Запорожката атомна електроцентрала от Киев представлява заплаха за ядрената и друга сигурност. Това заяви пред журналисти във вторник прессекретарят на президента на Руската федерация Дмитрий Песков, съобщават руски медии.

„Тук е много важно всеки да погледне трезво на случващото се и да е наясно, че украинските въоръжени сили обстрелват атомна електроцентрала, извършвайки действия, които са изпълнени със заплаха за ядрената, екологичната и друга сигурност за огромни територии. Това не може да не предизвиква нашата изключителна загриженост", подчерта говорителят на Кремъл.

„Необходимо е да се изиска от Украйна да изтегли тежкото въоръжение от АЕЦ, да спре обстрела й, който застрашава Европа", каза още Песков.

Говорителят на Кремъл отбеляза, че "няма съществен напредък" в обсъждането на създаването на зона за сигурност около АЕЦ. Той обърна внимание на самото разбиране на понятието „зона за сигурност".

„Първо призоваха Русия да изтегли част от тежкото оръжие оттам, което не е там, след това като че ли всички разбраха, че там няма руско оръжие. Разбира се, трябва да говорим за зоната за сигурност само за тези, които обстрелват тази станция, които представляват заплаха - заплахата за станцията е от тези, които я обстрелват, Въоръжените сили на Украйна я обстрелва", обясни Песков.

„Това е, което трябва да се иска от Украйна - да изтегли тежките въоръжения, да спре обстрела, да спре да застрашава европейския континент", каза говорителят на Кремъл.

„Москва съжалява, че МААЕ не е упълномощена да посочи кой точно обстрелва Запорожката АЕЦ, но отбелязва потвърждението на агенцията за заплахата от тези действия и ще продължи диалога с нея", каза Песков.

„МААЕ си върши работата. Добре е, че МААЕ потвърждава, че тези атаки представляват заплаха за централата и нейната цялост. Ние, разбира се, съжаляваме, че поради спецификата на работата в МААЕ, както се казва, те не са упълномощени да казват кой точно води обстрел", каза Песков.

"Русия ще продължи диалога с МААЕ", подчерта говорителят на Кремъл.