Десислава Трифонова: Темата с „Джемкорп“ тепърва започва
Секция: ПОЛИТИКА
23 Ноември 2022 07:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Десислава Трифонова: Темата с „Джемкорп“ тепърва започва

/КРОСС/ В предаването „Лице в лице“ по Бтв Десислава Трифонова, каза че темата за „Джемкорп“ тепърва започва. „По всички медии се обикаля и се прави опит за омаловажаване на цялата тема и да се направи така, че ПП няма нищо общо с този меморандум.“

В момента този меморандум е все още в сила, цитира енергийният министър, Трифонова. „В меморандума само в писмена форма или едностранно – но с два подписа, може да се прекрати меморандума. В петък министърът на енергетиката е изпратил едностранно, а предишният е изпратил двустранно споразумение между него и Джемкорп, което трябва обаче да съдържа два подписа, а не един подпис, за да бъде валиден. Вчера господин Бостанджиев си призна, че не е подписал този договор и не е уведомил българската страна.“

Меморандумът могат да го наричат както си искат, но той е чист договор, защото страните са поели взаимни ангажименти, които трябва да изпълнят, обясни Трифонова. „Щом от страна на Джемкорп не е подписано, това означава, че те могат да имат финансови или други претенции“.

Принципалът на „Топлофикация“ София не е министърът на енергетиката и аз искам да попитам в качеството си на какъв е подписал този меморандум с тази точка за „Топлофикация“, попита Трифонова.  

Кирил Петков никога не е нареждал проверка на ДАНС по отношение на фирмата „Джемкорп“, ДАНС се самосезира и има тяхно становище, което е достатъчно да накара Петков да запознае членовете на МС с доклада, допълни Трифонова. „Какво е правил този доклад 3 месеца в чекмеджето на Петков, защо той не е уведомил МС и защо не са взети незабавни? На база на този доклад след 3 месеца се взима решение за прекратяване на меморандума, но той все още въпреки това не е прекратен“.

Как се дава цялата енергетика на България се дава на една компания, за която ние не знаем дали господин Бостанджиев може да представлява тази компания – разбирате ли докъде стигат нарушенията, попита Трифонова.

Още в петък внесохме предложение за временна комисия, която да разследва както подписването, така и прекратяването на меморандума, обясни Трифонова. „Тази седмица подаваме сигнал до МВР и до ДАНС точно по тази тема“.