Трайчо Трайков: Реалната цена на горивата е с между 50 стотинки и 1 лев надолу
Секция: ИКОНОМИКА
23 Ноември 2022 11:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Трайчо Трайков: Реалната цена на горивата е с между 50 стотинки и 1 лев надолу

/КРОСС/ Реалната цена на горивата е между 50 стотинки и 1 лев надолу. Това каза бившият енергиен министър Трайчо Трайков по Нова ТВ.

По думите му от 5 декември ще се забрани на всички в Европа да произвеждат от руски петрол, а ние ще можем да го използваме само за нашия пазар и цената ще е с лев надолу. "Ако беше разрешено ЕК нямаше да се занимава с темата за дерогация и уязвимост на държавите. Направиха се много пари, които развратиха обществото, трябва да се съобразим с правилата на ЕС", подчерта той.

Трайков отбеляза, че цените на горивата без данъци и акцизи са най-ниски в България. "Имаше дълги периоди, в които цените на дизела бяха в петте най-скъпи в Европа, след данъците и акцизите поевтиняваше. Поне два-три пъти повече от 700-те милиона трябва да е печалбата на "Лукойл", като се види колко нефт се преработва. Размерът е подценен и гарантиран. 4 млрд. лева са загубите за хазната", смята експертът.

Според него технологично алтернативите за работа с неруски петрол са възможни. "Твърди се, че не е така, но дали трябва да бъде приемано като аргумент? Ако кажат, че не могат да се справят и ще затворят, тогава поема държавата. Ще се намерят специалисти, които да покажат, че може да се работи както с руски, така и с неруски газ", посочи той.