Атанасова за промените в Изборния кодекс: Отпадат тъмните стаички, гласуването ще се извършва и на машина, и на хартия само зад параван
Секция: ПОЛИТИКА
23 Ноември 2022 16:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Атанасова за промените в Изборния кодекс: Отпадат тъмните стаички, гласуването ще се извършва и на машина, и на хартия само зад параван

/КРОСС/ Подкрепяме в мнозинство възможността българите да избират как да гласуват - с машина или на хартия. Остават предложенията на "Демократична България" машината да изчислява сумарно данните, които да се записват на флашките, които да се предават в РИК, съответно в "Информационно обслужване" и ЦИК. Това заяви председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова пред журналисти в кулоарите на парламента.

От машинното гласуване ще има хартиена бюлетина, която ще се подпечатва от СИК и ще се брои под видеонаблюдение и чрез записване на преброяването.

"Отпадат тъмните стаички, гласуването ще се извършва и от машина, и от хартия само зад параван. По предложение на ДБ ще създадем звено в ЦИК, което да обслужва единствено и само въпросите с машините гласуване. Отново по предложение на ДБ ще направим достатъчно достъпен и публичен кода", заяви още председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС.

Постигнахме един баланс, смята още Атанасова.

Общественият съвет към ЦИК ще остане. По думите ѝ няма нужда от преброителни центрове. Затова е осигурено видеонаблюдение и записи, които да се съхраняват на сървъри, при броенето от СИК. Така по този начин ще се следи стриктно преброяването и ще е достъпен по всяко време на сървър, ако се появят някакви съмнения, коментира още народният представител.

По думите ѝ е почти невъзможно България да постигне 3% бюджетен дефицит през следващата година. "Очертава се дефицит от 11 млрд. и трябва да теглим нов дълг. Ако има някаква магическа пръчка Асен Василев, ние много бихме се радвали да е 3%".