Конгресът ще получи достъп до данъчните декларации на Тръмп
Секция: СВЯТ
23 Ноември 2022 19:23
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Конгресът ще получи достъп до данъчните декларации на Тръмп

/КРОСС/ Върховният съд на САЩ отхвърли поредно обжалване на Тръмп и по този начин разреши предоставянето на данъчните му декларации на специална комисия в Камарата на представителите.

Комисията в контролираната от демократите до януари догодина долна камара на Конгреса се опитва от три години да получи данъчните документи, подавани от милиардера в периода 2015-2020 г., предаде Франс прес.

Противно на всички други президенти от 70-е години насам, Доналд Тръмп води продължителна битка пред различни съдебни инстанции срещу исканията на Конгреса да публикува данъчните си декларации.

Специалната комисия, която ще получи документите, за да изработи етични правила за дейността на американските президенти, не е упълномощена да ги огласява.

Междувременно, Върховният съд на щата Ню Йорк насрочи за 2 октомври 2023 г. първото заседание по гражданското дело срещу Доналд Тръмп и три от децата му за данъчни измами през неговата "Тръмп организейшън".

В края на септември главният прокурор на щата Ню Йорк Летиша Джеймс повдигна обвинение срещу Тръмп и децата му за "умишлено" манипулиране на оценките на активите на групата "Тръмп организейшън. Сред тях са голф клубове, луксозни хотели и други недвижими имоти, а целта е била получаване на по-изгодни банкови заеми и намаляване на дължимите данъци.

Джеймс поиска обезщетения в полза на държавата на стойност 250 милиона долара и забрана Тръмп и близките му да управляват компании. Освен бившия президент са обвинени три от децата му - Доналд Тръмп младши, Ерик Тръмп и Иванка Тръмп.

Доналд Тръмп, който миналата седмица обяви официално, че отново ще се кандидатира за президент през 2024 г., е обект на няколко съдебни дела, но до момента не признат за виновен по нито един от тях.