Кирил Петков: България беше изпаднала в политическа безпътица, откакто свалиха нашето правителство
Секция: ПОЛИТИКА
24 Ноември 2022 06:13
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Кирил Петков: България беше изпаднала в политическа безпътица, откакто свалиха нашето правителство

/КРОСС/  В предаването „Още от деня“ по БНТ Кирил Петков, каза че в последните месеци България е изпаднала в политическа безпътица. „ГЕРБ нито показа визия, нито план, нито реални коалиционни планове. „Трябва ясно да се каже, че този парламент може да работи с правителство на малцинството и трябва да кажем гаранции. Другото, което направихме – показахме визия“.

Ние показахме как могат да се случат нещата без задкулисни договорки – ние казахме така: имаме 9 ясни законодателни инициативи, които ако се подкрепят в зала, ние сме готови да поемем отговорността да управляваме държавата, заяви Петков.

За два месеца не чухме нищо от ГЕРБ готови ли са за правителство и затова ние казваме – от втория мандат да е ясно, ние сме готови да направим правителство с ясни прироитети, бизнес пакет, пакет справедливост, еврозоната и шенген, обаче дайте да видим вие готови ли сте да смените вашия дневен ред с хартиената бюлетина, дали сте готови да ограничим правата на главния прокурор, обясни Петков.

Когато имаш изискване, че партиите в парламента трябва да поемат отговорност и да подкрепят тези 8 гаранции, ако не ги подкрепят, ние няма как да направим правителство на малцинството с този мандат, допълни Петков. „Преди втория мандат всички законодателни инициативи могат да бъдат подкрепени, ако има воля. И затова ние го казваме днес, за да има време. Политиците много говорят, но трябва да се определят по действията. Ние обръщаме политическата риторика в конкретни действия. Ние казваме, ако подкрепят нашите предложения, те са важни за България“.

Имаме меморандум, който е за инвестиционни намерения, а не е договор, обясни Петков. „Докладът на ДАНС съм го видял внимателно, той беше обсъден на МС, казахме че трябва да бъде прекратен. Но по-важното е, МС го отказва, писмото за намерение е прекратено, дойде представител на Джемкорп каза, че от юли е прекратено и не искат да се занимават повече с това.“