Проф. Михаил Константинов: България трябва да избере начина, по който си гласуват хората по света - с хартия
Секция: Анализи
24 Ноември 2022 09:07
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Проф. Михаил Константинов: България трябва да избере начина, по който си гласуват хората по света - с хартия

/КРОСС/ Вчера беше направен сериозен пробив към решаване на проблема с промените в Изборния кодекс, беше направен и сериозен пробив към съставяне на правителство. Това заяви в изборният експерт проф. Михаил Константинов.

Обясни, че се отива към решение, което е балансирано и справедливо. Ще се върне смесено гласуване по избор, както беше до април миналата година. Предвидено е машината да издава и машинен протокол, който ще има контролни функции, тъй като разписките ще се броят, за да е ясно какво се записва в машината. Протоколът би трябвало да е максимално опростен, за да не затруднява комисиите.

Константинов е категоричен обаче, че България трябваше да избере начина, по който си гласуват хората по света - с хартия.

Константинов отбеляза, че догодина ни предстоят местни избори, които са много сложни. Предполагаемата дата за тях ще е 25 октомври. Подчерта, че ще се гласува за общински съветници и общински кметове. В София, Пловдив и Варна, където има райони, ще се гласува и за районни кметове. В селата около София, Варна и др. ще се гласува и за кметове на кметства. По думите му това би затруднило избирателите, които предпочетат да гласуват машинно.

Коментира и темата с изборния район "чужбина", като обясни, че ако има такъв, ще има една листа "чужбина" и част от депутатите, които партията печели, ще ги издърпа от тази листа, но общият брой мандати няма да се промени.

В България има 5 млн. и 200 000 избиратели, в чужбина - 1 млн. и 400 000. Общо избирателите у нас и по света са 6 600 000. Активната регистрация ще направи по-точни списъците в България, каза той, но уточни, че това няма да промени изборния резултат.