Испания прегази Коста Рика за най-категоричната си победа на Световно първенство
Секция: СПОРТ
24 Ноември 2022 09:20
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Испания прегази Коста Рика за най-категоричната си победа на Световно първенство

/КРОСС/ Испания започна много обещаващо участието си на Мондиал 2022, след като разби Коста Рика със 7:0 на "Ал Тумама" в откриващия си мач от група Е. И тримата нападатели на "Ла Фурия" в този двубой - Дани Олмо (11'), Марко Асенсио (21') и Феран Торес (31' - дузпа, 54'), се разписаха, а към тях се присъединиха Гави (75') и резервите Карлос Солер (90') и Алваро Мората (90+2'). Тимът показа добра игра и в защита, след като не допусна нито един удар по посока на вратата си. Не на последно място, световният шампион от 2010-а владееше топката в 82% от времето. Това е най-изразителната победа за испанците на Световно първенство, като предишната беше с 6:1 над България през 1998-а.

Още в 5-ата минута испанците имаха шанс да открият резултата. Тогава дълъг пас на Педри намери Олмо в близост до вратата, но волето на крилото се оказа неточно. В 8-ата минута Асенсио също се отчете с пропуск след шут по земя. Три минути по-късно Гави пробва подаване, при което топката отскочи след досег с крака на противников играч и отиде при Олмо, който този път успя да преодолее Навас за 1:0.

Втората част започна именно с шут на Асенсио, който от голямо разстояние прати топката над вратата. В 54-тата минута Торес нахлу в наказателното поле и задържа топката под натиска на Навас, Брайън Овиедо и Франсиско Калво, след което я прати в противниковата мрежа за втория си гол в мача. Той обаче не успя да оформи хеттрик, тъй като малко след това беше заменен от Мората. В 63-тата минута именно нападателят опита изстрел, който мина встрани от вратата.

Така се стигна до 75-ата минута, когато дойде 5-ото попадение на иберийците. Тогава Мората беше изведен в наказателното поле, а Навас излезе да го пресрещне. Испанецът обаче задържа топката и я подаде на Гави, след чието воле тя се отклони в близката греда и влезе във вратата. Малко след това имаше разправия между играчите на двата тима, но тя бързо беше прекратена.

В 90-ата минута резервата Нико Уилямс пусна остър пас в наказателното поле, който беше избит от Навас, а топката отиде на пътя на Солер. Халфът се възползва от това и добави името си сред голмайсторите със своя шут.

В началото на 8-минутното добавено време Мората също успя да се разпише, оформяйки крайното 7:0 след двойно подаване с Олмо.

Така Испания спечели първите си 3 пункт и поведе в група Е, изпреварвайки Япония само по голова разлика. Коста Рика, също като Германия, остава без актив, но на последното място заради далеч по-тежката си загуба.