Министър Пулев: Пари за българските фирми в Банката за развитие има
Секция: ИКОНОМИКА
24 Ноември 2022 11:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Министър Пулев: Пари за българските фирми в Банката за развитие има

/КРОСС/ „Във Фонда на фондовете въвеждаме чисти и прозрачни процеси чрез назначаването на Надзорния съвет към него. Това е част от цялостната визия за управление в Министерството на иновациите и растежа. Фондът има изключително важно значение, защото той управлява над 1 млрд. лв.“ Това заяви министърът на иновациите и растежа Александър Пулев в предаването „България сутрин“ по Bulgaria on Air.

Министърът обясни, че българските граждани трябва да са сигурни, че тези средства се управляват по най-сигурния и ефективен начин, за да може парите да стигнат до „бъдещите шампиони на България“.

По думите му, е направен и вътрешен одит на Фонда, както и редица срещи с неправителствения сектор и предприемаческата екосистема и на базата на резултатите е взето конструктивното решение за назначаване на Надзорен съвет. „Слагаме един допълнителен орган, която ще надзирава“, допълни министър Пулев.

Той обясни, че членовете на Надзорния съвет са професионалисти с доказан финансов и мениджърски опит и бе категоричен, че Надзорният съвет на Фонда няма да дублира функциите на Управителния съвет. „Надявам се още днес да обявим прекия член на Управителния съвет на Фонда“, каза още министърът.

„Трябва да сме сигурни, че ресурсът в размер на над 1 млрд. лв. се управлява по чист и прозрачен начин“, заяви той.  

По думите му, е направен сходен анализ и на Българската банка за развитие, на базата на който се установи, че банката не се управлява ефективно и има редица пропуски, свързани с управлението на риска и нивото на контрол. „Заплатите на Надзорния съвет са намалени от 10 000 лв. на 2000 лв., каквито са пазарните нива“, заяви още той.

„Липсата на визия е основен проблем. Има Закон за ББР. Кредитирането и подкрепата на малките и средните предприятия е ключово. В същото време Банката има и една друга специфична функция – да регулира регионалните дисбаланси и да финансира определени сектори, които имат нужда от подпомагане“, обясни Пулев.

„Ние си говорим с бизнеса и работодателите, които твърдят, че техният достъп до банката досега е бил отрязан“, каза министърът и допълни, че ББР има функция да подпомогне точно тези, които нямат достъп до ресурс от търговските банки.

„Пари за българските фирми и ключови сектори в Банката има. Досега са давани кредити под 400 000 лв. при лимит 5 млн. лв.“, допълни Пулев

Във връзка с работата по финансовите инструменти на ББР, министърът каза, че два от тях вече са готови. Единият е свързан с Българската фондова борса за прозрачност с публичните пазари. Развит е и нов инструмент за земеделските производители.

Министър Пулев обясни, че Плана за възстановяване и устойчивост работи и служебният кабинет е показал, че е кабинет на ускорението и действието и подпомага малкия и среден бизнес, който е гръбнакът на българската икономика. До края на годината МИР по линия на Плана дава 600 млн. лв. на микро-, малките и средните предприятия у нас по четири процедури.

„Когато влязох в министерството, имаше 4 подадени проекта по първата отворена процедура от Плана – „Технологична модернизация“, а сега е приключена с над 2 500. По втората отворена в момента за „ИКТ решения и киберсигурност“ имаме над 3 500 подадени към момента, а ще приключи на 19 декември, бюджетът й е 30 млн. лв. По следващата за „ВЕИ и батерии за локално съхранение на енергия“ на стойност 200 млн. лв. също очакваме сериозен интерес“, заяви министърът.

„Обиколихме почти всички области в България с мобилната приемна на министерството, за да разясним на представители на местната власт и бизнес как да кандидатстват по ПВУ”, допълни той.

По отношение на участието си във заседанието на Съвета на министрите в Европейската космическа агенция, което се проведе в Париж, министър Пулев каза, че страната ни има силен потенциал в космическите технологии, като даде за пример наносателитите на български производители, които се използват в програмата на SpaceX.