Д-р Младен Младенов: Възрастта и наднорменото тегло имат връзка с появата на рак на гърдата
Секция: Здраве
24 Ноември 2022 13:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Д-р Младен Младенов: Възрастта и наднорменото тегло имат връзка с появата на рак на гърдата

/КРОСС/ Една жена на всеки 16 ще развие рак на гърдата. За това предупреди мамологът д-р Младен Младенов, който работи в болница "Света София". Той обясни пред БНР, че при извършването на ежегодни прегледи се откриват туморите до 5 милиметра, които имат почти 100% ниво на излекуване. Докторът посочи още, че в България има достъп до модерна диагностика и лечение.

„През последните 5 години има революция в терапията на онкологични заболявания. Пациентите в България също имат достъп до модерни молекули. Те се поемат от НЗОК. Има много млади специализанти и мрежата е добре покрита с експерти. Добро е и покритието със съвременни машини в лъчетерапията".

Доктор Младенов обясни, че нови молекули, регистрирани през последните 2-3 години, вече са на разположение на пациентите, без да ги заплащат.

Той посочи тенденциите в развитието на рака на млечната жлеза.

„В цяла Европа има увеличаване на честотата на заболяването, но намаляване на смъртността. Има и изява в по-млада възраст - под 50 години. В Северна Европа и скандинавските държави заболеваемостта от рак на млечната жлеза е почти два пъти по-висока от нашата. В България тя е около 100 на 100 хиляди. Годишно около 4200 жени са потърпевши от диагнозата у нас".

Възрастта и наднорменото тегло имат връзка с появата на заболяването, посочи още той.
„Жените с много и ранни раждания теоретично са с по-нисък риск от заболяване. Употребата на алкохол пък повишава риска от възникването му. Генетичните фактори са малка част. Те могат да се изследват и прогнозират.

Активна превенция не съществува. Можем да намалим риска с контрол на теглото".

Доктор Младенов изтъкна важността на ранната диагностика.

„В България няма национална скринингова програма. Тук имаме междинна форма. Личният лекар има задължението да изпраща пациентките си над 50-годишна възраст на мамография на всеки две години. Около 40% от жените у нас се диагностицират в първи стадии на болестта, когато тя е напълно лечима. Това става чрез образни изследвания - ехография и мамография. Улавянето навреме от самата пациентка е фикция. Когато тя усети, че има проблем, вече е късно".

Излизат все повече тестове и се проучват все по-големи групи от пациенти, вероятно в близките години ще имаме валидиран тест за ранна диагностика, обясни още докторът.