50-годишен работник е загиналият при взрива на цистерна в Русе
Секция: БЪЛГАРИЯ
24 Ноември 2022 14:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
50-годишен работник е загиналият при взрива на цистерна в Русе

/КРОСС/ 50-годишен работник е загинал при взрива на цистерна тази сутрин в Русе, информира "Русе Медиа". Той е имал дългогодишен опит. Взривът е последвал в момент, когато работникът е пълнил цистерната.

Инцидентът стана в 10.40 ч на площадката на завода за смазочни масла „Лубрика" в Източната промишлена зона. Работниците са били евакуирани, а районът бе отцепен от полицията.

Цистерната е трябвало да зареди смазочни масла, когато по неясни засега причини се е запалила.

Първи са реагирали служителите от завода, които са се опитали да овладеят огъня, а от пожарната светкавично са изпратили четири екипа, които са угасили горящата цистерна.

При инцидента е пострадал още един малък камион, който е трябвало да зарежда в завода, а собственикът му се е спасил като по чудо.

На място пристигнаха представители на всички отговорни институции - кметът на Русе Пенчо Милков, директорът на ОДМВР-Русе ст. комисар Явор Димитров, директорът на РИОСВ-Русе инж. Цонка Христова, началникът на Първа пожарна гл. инспектор Веселин Марков и др., за да се запознаят с обстановката и обстоятелствата.

„Няма опасност за екологичната обстановка, защото взривът е в Източна промишлена зона, в предприятие, за което всички в града знаят, че се занимава с горива, масла и химически продукти. Хората от предприятието са реагирали мигновено, са разпънали маркучи, а след това е дошъл е пожарният екип, който е овладял ситуацията", каза кметът Пенчо Милков.

След взрива няма замърсяване на въздуха, потвърди и директорът на екоинспекция инж. Цонка Христова.

Директорът на ОД МВР -Русе ст. комисар Явор Димитров коментира, че бързата реакция на полицията, която е отцепила района, и на пожарната е предотвратила по-големи щети. По локалното платно, което е до входа на „Лубрика", преминават много превозни средства за предприятията в промишлената зона.

Горяла е предната част на цистерната, но разследването ще установи какво точно се е случило. Зареждано е с минерално масло по първоначална информация, обясни гл. инспектор Веселин Марков.

Предстои да се извърши разследване от Окръжния следствен отдел към Окръжна прокуратура-Русе, който да установи причините за инцидента.