ЕП одобри заем от 18 млрд. евро за Украйна за 2023 г.
Секция: СВЯТ
24 Ноември 2022 15:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
ЕП одобри заем от 18 млрд. евро за Украйна за 2023 г.

/КРОСС/ Евродепутатите одобриха заем в размер на 18 млрд. евро в подкрепа на Украйна. Тези средства ще покрият приблизително половината от очакваните 3-4 млрд. евро месечно финансиране, от което Украйна се нуждае през 2023 г., се казва в съобщение на Европейския парламент.

Според предложението на Комисията парите ще отидат за подпомагане на основни обществени услуги като функционирането на болници, училища и осигуряването на жилища за евакуирани хора, макроикономическата стабилност и възстановяването на критичната инфраструктура, разрушена от Русия.

Заемът е осигурен от ЕС от финансовите пазари и ще бъде изплащан на тримесечни вноски. Той изисква реформи, които да укрепят институциите на страната и да я подготвят както за възстановяването, така и за пътя ѝ към членство в ЕС.

Условията включват мерки за борба с корупцията, съдебна реформа, спазване на принципите на правовата държава, добро управление и модернизиране на институциите. Те ще се преразглеждат от Комисията преди всеки транш.

Регламентът беше приет с 507 гласа „за", 38 гласа „против" и 26 гласа „въздържал се". Сега заемът трябва да бъде одобрен с единодушие от Съвета на ЕС на 6 декември, за да може Комисията да се възползва от пазарите и да отпусне помощта в началото на 2023 г.

След гласуването председателят на ЕП Роберта Мецола заяви: „Украйна се бори за европейските ценности. Европейският парламент и Европейският съюз показаха изключителна солидарност с Украйна в хуманитарен, военен и финансов план. Важно е, че предоставихме на Украйна статут на кандидат за членство в ЕС", посочи тя.

„Днес одобрихме, с голямо мнозинство и с рекордна скорост, пакет от 18 милиарда евро за подпомагане на Украйна, за да преживее войната и да възстанови критичната си инфраструктура", каза още Мецола.