Демерджиев пред депутатите: Парите, които печелят каналджиите, са много повече от налаганите им глоби
Секция: БЪЛГАРИЯ
24 Ноември 2022 16:50
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Демерджиев пред депутатите: Парите, които печелят каналджиите, са много повече от налаганите им глоби

/КРОСС/ Криминалният контингент все повече се пренасочва към каналджийството като доходоносен тип дейност с по-ниски наказания. Това заяви министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев на изслушване пред вътрешната комисия в парламента.

"Лицатау залавяни за трафик на мигранти по магистралите се освобождават на следващия ден и заради това се налага увеличаване на наказанията предвидени сега в НК", заяви министър Демерджиев пред ресорнара парламентарна комисия.

Той изтъкна, че тактиките на каналджиите за превоз с луксозни коли се променят постоянно - превозват се малки групи хора, които се качват на 30 км. от границата като каналджиите масово не се подчиняват на полицията да спрат и се движат с висока скорост.

"МВР се опитва да противодейства адекватно но нямам коли които да се движат с 240 км", заяви вътрешният министър.

Според него до гонките на полицията с мигранти се стигало по изключение.

Демерджиев напомни, че около 5% от разследванията за трафик на мигранти завършват с ефективна присъда, а половината от досъдебните производства приключват с глоби. Той призова депутатите да разгледан внесените от законопроекти, предвиждащи по сурови наказания за трафика на хора. ТПо казуса има два проекта - на МВР и на "БСП за България.

"Парите, които се печелят от този вид дейност, правят глобата неефективна. Правоохранителните органи третират тази дейност като такава с по-малка обществена опасност, но това не е така. Единственият начин е да приравним наказанията с тези в другите държави, за да няма поток от чужденци, които да идват у нас, за да се занимават с тази дейност", заяви Демерджиев.

Поиска и допълнителни средства за охрана на границата за бронежилетки, прибори за нощно виждане. Поискана е и помощ от ЕК.

Стартирани са обществени поръчки и вече са готови новите облекла за Гранична Полиция. Предстои да бъдат раздадени на личния състав.

Създадена е двустранна комисия с Турция за преодоляване на проблема с мигрантите.

Министърът на вътрешните работи отчете, че откакто е на власт, служба "Вътрешна сигурност" експлоатира 28 броя специални-разузнавателни средства при едва 8 за миналата година. Това, според Демерджиев, е дало резултат - има отстранени или преместени служители на МВР и най-вече "Гранична полиция".

Бившият министър на вътрешните работи и настоящ депутат от ГЕРБ-СДС Христо Терзийски призова Демерджиев да направи справка дали заместник-директор в Главна дирекция на МВР съдейства на трафика на мигранти. Демерджиев обеща да провери всички заместник-директори на главни дирекции в МВР.