Европейската комисия одобри Програмата за морско дело, рибарство и аквакултури 2021-2027 г.
Секция: БЪЛГАРИЯ
24 Ноември 2022 18:03
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Европейската комисия одобри Програмата за морско дело, рибарство и аквакултури 2021-2027 г.

/КРОСС/ Европейската комисия одобри Програмата за морско дело, рибарство и аквакултури 2021-2027 г. (ПМДРА), която ще се прилага у нас. България е 9-та държава членка с одобрена ПМДРА от целия Европейски съюз.

Общият бюджет на ПМДРА 2021-2027 г. е 115 298 345 млн. евро или 225 500 504 млн. лева безвъзмездна финансова помощ, като разпределеният финансов ресурс от Европейския фонд за морско дело, рибарство и аквакултури (EФМДРА) е в размер на 84 944 698 млн. евро или 70% от общия бюджет, а националното съфинансиране е 30 353 646 млн. евро или 30% от бюджета на Програмата.

„Приемането на българската Програма за морско дело, рибарство и аквакултури за следващия програмен период е важен знак за  устойчивостта на рибарския ни сектор и рибарските общности“, коментира ръководителят на УО на Програмата и заместник-министър на земеделието Георги Събев. По думите му рибарството е изключително важно особено за някои региони у нас като крайморските. Той подчерта, че чрез Програмата ще се подкрепи и развитието на местния поминък, и местните общности както по Черноморието, така и по Дунав и вътрешността на страната. Заместник-министър Събев обобщи, че на фона на глобалните предизвикателства това е добър и важен сигнал за българското рибарство.

„След всички положени усилия съм горд, че благодарение на Програмата за морско дело, рибарство и аквакултури 2021-2027 г. се дава реален шанс да постигнем целта за един по-конкурентоспособен, по-устойчив и по-модерен сектор „Рибарство“ в България. Предприятията в сектора могат да се възползват от финансовата подкрепа, за да развият потенциала си, да въведат иновации и да се справят с настоящите пазарни предизвикателства“, коментира ръководителят на УО на Програмата и заместник-министър на земеделието Георги Събев.

Сред целите на ПМДРА 2021-2027 г. е заложено още укрепването на икономически, социално и екологично устойчиви риболовни дейности, производство на аквакултури и преработка на продукти от риболов и аквакултури. В тази връзка предприятията ще бъдат подпомогнати за инвестиции в повишаване на енергийната ефективност, дигитализация и диверсификация на производството.

През програмен период 2021-2027 г. фокусът ще бъде насочен и към насърчаване адаптирането на риболовния капацитет, осъществяване на ефективен контрол и правоприлагане в областта на рибарството, включително борба с незаконния, недеклариран и нерегулиран риболов. Част от финансовия ресурс ще бъде използван за повишаване качеството на събиране на надеждни данни, с цел вземане на решения, основани на знанието. Друг основен акцент по ПМДРА 2021-2027 г. е защитата и възстановяването на водното биологично разнообразие и на водните екосистеми.

По Програмата ще се подпомагат и инвестиции в устойчива синя икономика в крайбрежните и вътрешните райони, както и ще се насърчава развитието на общностите, занимаващи се с рибарство и аквакултури. Важен аспект от прилагането на ПМДРА 2021-2027 г. е и повишаване на знанията за морската среда и разширяване на морското наблюдение.

Изпълнението на Програмата ще допринесе за прилагането на Общата политика в областта на рибарството, както и на Морската политика на Европейския съюз.