Министър Христов: За стабилизирането на пазара на природния газ е необходим цялостен пакет от работещи мерки
Секция: ИКОНОМИКА
25 Ноември 2022 06:13
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Министър Христов: За стабилизирането на пазара на природния газ е необходим цялостен пакет от работещи мерки

/КРОСС/ „Позицията на България, както и на още около 15 други държави, е че за стабилизирането на пазара на природен газ е необходим цялостен пакет от работещи мерки, без да се работи „на парче“. Това каза министърът на енергетиката след извънредното заседание на Съвета на ЕС "Транспорт, телекомуникации и енергетика", част "Енергетика".  До решението за приемане на цялостен пакет от мерки се стигна днес по време на заседанието, в което участваха енергийните министри на Европейския съюз.

По думите на енергийния министър предложеният таван в размер на 275 евро е твърде висок и не би помогнал при кризисните цени на природния газ, които бяха регистрирани у нас през месеците август и септември. „Трябва да се работи в посока към динамичен нефиксиран таван, който да бъде обвързан със световните борси, така че европейските цени да бъдат на едно ниво с всички останали“, заяви Росен Христов. Според него това ще даде известен контрол над цените на природния газ и няма да позволи внедряването на прекалено ниска пазарна цена, която да отблъсне доставчиците и да предизвика недостиг. Енергийният министър подчерта, че динамичният индекс би осигурил най-добра цена за българската индустрия и би гарантирал сигурността на доставките на природен газ.

По неговите думи на заседанието е постигната договореност за следваща извънредна среща на 13-ти декември 2022 г., на която да се приеме цялостния пакет от мерки.