Икономист: Рафинерията ни в Черно море ще повиши геостратегическото си значение
Секция: ИКОНОМИКА
25 Ноември 2022 10:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Икономист: Рафинерията ни в Черно море ще повиши геостратегическото си значение

/КРОСС/  Според мен ще има полза от “Лукойл” у нас. Оттук нататък нашата рафинерия ще повишава своето геостратегическо и геополитическо значение, тъй като в Черно море ще се търгува не само руски нефт, но и казахстанския нефт”, заяви икономистът Евгений Кънев в сутрешния блок на BTV “Тази сутрин”. Той подчерта, че предстои да влезе в сила тръбопроводът между Средиземно море и Черно море, който ще пренася не руски нефт. За Русия това ще е от стратегическо значение да пази тази рафинерия, за да не се продава друг освен руски петрол, каза Кънев.

Икономистът коментира и това дали нашата рафинерия ще може да преработва и различен петрол от руския. По моя информация и преди войната, капацитетът на рафинерията е бил зает с до 40% не руски петрол. Така, че няма никакъв проблем за пренастройката на инсталациите, каза Кънев.

В началото на седмицата стана ясно, че ръководството на рафинерията „Лукойл Нефтохим Бургас“ се е договорило със служебното правителство да прехвърли цялата си икономическа дейност в България и да плаща данъците върху печалбата си в страната. В замяна на това Министерският съвет трябва да позволи на „Лукойл“ да продължи да внася руски петрол от сорта „Уралс“ за България до края на 2024 г.