ВМРО иска дебат в Еврейския парламент за човешките права в РС Македония
Секция: ПОЛИТИКА
25 Ноември 2022 13:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
ВМРО иска дебат в Еврейския парламент за човешките права в РС Македония

/КРОСС/ Българските представители в Европейския парламент се обединяват около искането за дебат с резолюция по спешната процедура за защита на човешките права. Това се случва след безпрецедентния акт на омраза със стрелба по българския културен клуб „Цар Борис III" в Охрид.

След като вчера съпредседателят на ВМРО Ангел Джамбазки призова за замразяване старта на преговорния процес със Северна Македония и настоя за спешни реакции, българските представители в Европейския парламент се обединиха около поставянето на въпрос до Европейската комисия с искане за устен отговор и дебат. Това е един от механизмите за предизвикване на актуален дебат по темата в залата на Европейския парламент.

Ангел Джамбазки обръща специално внимание на стотиците актове на нарушени човешки права на българите в Македония, както и на поредицата от „инциденти", свързани с поругаване на български културни центрове и институции там.

Дързостта, с която се извършват етническите нападения срещу българите и Българските културни клубове в Република Северна Македония, е следствие на безнаказаността. Тази безнаказаност в крайна сметка доведе и до най-жестокото нападение срещу Български културен клуб до момента, подчертава Джамбазки, като обръща специално внимание на стрелбата по КЦ „Цар Борис III" в Охрид.

Ангел Джамбазки и останалите представители на България в Европейския парламент изострят вниманието на европейските институции върху липсата на каквито и да било официални опити от страна на Скопие да преследва антибългарски прояви. Той дава и пример за това, че реално нищо от подписания Договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Македония от 1 август 2017 година не се спазва.

Оглушително е и мълчанието на европейските институции по темата. На фона на нападенията срещу българи в Северна Македония няма нито един глас от Парламента, Комисията или Съвета, който да изрази някаква позиция в подкрепа на жертвите, подчертава още съпредседателят на ВМРО.

По тази причина е и общото искане на българските представители в Европейския парламент, в което се настоява най-сетне да се обърне сериозно внимание на влошената ситуация с човешките права в Република Северна Македония.