Иран наказа Уелс в последната секунда
Секция: СПОРТ
25 Ноември 2022 17:07
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Иран наказа Уелс в последната секунда

/КРОСС/ Иран възкръсна след тежката загуба от Англия на старта на мондиала с победа над другия британски тим в група „В" Уелс и запази шансовете си за прогрес. Персите надделяха с 2:0, а решаващият гол падна в 8-ата минута на добавеното време, което трябваше да е 9 мин, а стана близо 11. Вкара го Роозбех Чешми, чийто шут най-сетне намери ъгъла на вратата, след като многобройните опити на иранците в последните минути профучаваха край нея.

Успехът бе до голяма степен заслужен, тъй като тъкмо азиатският отбор бе по-близо до попадение през целия мач. В начолото звездата им Сардар Азмун се оказа сам срещу вратаря Уейн Хенеси, но реши да подава на Али Голизадех, който прати топката във вратата, но се оказа, че е бил в засада. На старта на втората част двамата улучиха гредите при една и съща атака, а Хенеси спаси добавката. Вратарят на Уелс обаче получи първия червен картон на мондиала, след като в 86-ата минута повали грубо откъсналия се Мехид Тереми. Ситуацията напомняше на паметния „фаул-престъпление" на германския вратар Тони Шумахер срещу французина Патрик Батистон на световното в Испания преди 40 години. И реферът Марио Ескобар също не се реши виднага да изгони виновник, но преглед на положението на видео промени становището му и Хенеси трябваше да напусне игра, а с него и Аарън Рамзи, който бе заменен от резервния вратар Анди Уорд.

Дългото добавено време даде на иранците шанс да играят с човек повече близо 15 минути, а в самия край шутът на Чешми намери долния ъгъл на вратата. Британците се хвърлиха да изравняват и бяха хванати на контраатака - Рамин Резаеян удвои аванса, за да донесе първата иранска победа в Катар.