Валентин Попов:Проблемът с границата е бил системно неглижиран
Секция: Коментари
26 Ноември 2022 12:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Валентин Попов:Проблемът с границата е бил системно неглижиран

/КРОСС/ Натискът върху южната и частично на западната ни границата не е от вчера, а от 10 години. Проблемът с оборудването е комплексен. След 10 години и 10 правителства проблемът не е решен. Сигурността струва за пари, но става дума и за организация, липса на хора. Щатовете за служителите са намалени с над 25%. Това каза Валентин Попов - председател на Синдикалната федерация на служителите в МВР, в предаването „Тази събота" по бТВ.

Фактът, че в момента се опитваме да запушваме дупките по границата с командировани служители от други структури означава, че проблемът е бил системно неглижиран, посочи той.

Задължително е МВР да започне да се чисти за хора, които нямат необходимите професионални качества, категоричен бе Попов.

Оставката на един министър не решава проблемите, заяви той.

„Политизацията слиза до все по-ниско ниво в МВР. Очевидно в някои случаи МВР е добър начин за политически PR. Ние вече не вярваме на политици. Вярваме, когато видим реални неща и изпълнение на срокове, допълни Попов.

Разследващият журналист Йово Николов отбеляза, че има обективни причини за ситуацията с бежанците. Мигрантският натиск в момента достига размерите от 2016 г.

Той припомни, че вътрешният министър е признал, че граничните полицаи не са получавали ново оборудване от 8 години. „След смъртта на полицаите в Бургас стана ясно, че няма протокол за възпиране на автобуси. 10 години този проблем е бил неглижиран от ръководствата на МВР. Когато се случи един такъв инцидент, се сетиха, че трябва да има такъв протокол. Това е абсурдно!", коментира той.

Той посочи, че сириецът, шофирал автобуса в Бургас, който се вряза в патрулна кола, убивайки двама полицаи, е получил условна присъда за каналджийство, защото е сключил сделка. „Прокуратурата не може да докаже вината му по стандартния съдебен процес и предлага сделка. В същото време главният прокурор иска повишаване на наказанията за каналджийство. Това е нонсенс", подчерта разследващият журналист.

Една от причините за неприемането ни в „Шенген" е именно трафикът на бежанци през българската граница.