Възраждане призовава МнВР да излезе с позиция относно непризнаването на българската история от Република Северна Македония
Секция: ПОЛИТИКА
26 Ноември 2022 17:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Възраждане призовава МнВР да излезе с позиция относно непризнаването на българската история от Република Северна Македония

/КРОСС/ След вчерашното посещение на  парламентарна делегация от България в Република Северна Македония  Министерството на външните работи в нашата съседка излезе с позиция относно казаното от Костадин Костадинов на брифинг пред медии.

С позицията си министерството не признава исторически факти, изречени от председателя на ПГ на „Възраждане" и председател на „Комисията по политики за българите извън страната" в 48-то Народно събрание.

„Възраждане" призовава Министерството на външните работи на Република България да излезе с позиция в защита на българската история.

„Всеки българин в България обича Македония, ние сме един народ, говорим един език и имаме обща култура. Аз казвам ли ви какви да се чувствате? Защо тогава забранявате на хората, които се чувстват българи? Говоря с вас един и същи език и се разбираме. Нямам против да се чувствате като македонци. Кога България и Македония са воювали? Имахте ли държава през Втората световна война? Дайте ми документи, че е имало окупация. Тук са създавани комитети за посрещането на българските войски. Кой изгони германските войски? Нашите войски ви освободиха." , са думите, които бяха казани пред журналисти в Република Северна Македония от Костадин Костадинов. Думи, които отразяват единствено историческата действителност. Институциите в страната ни трябва не да се извиняват, а да реагират на опитите за нейната фалшификация, които от страна на Република  Северна Македония стават все по-агресивни.

Вярваме, че българската държава държи на добросъседските ни отношения с Република Северна Македония, които могат да бъдат изградени само въз основа на достоверност и истина. Всеки може да се чувства какъвто реши, ако българите в Република Северна Македония се припознават като такива, то по тях не бива да бъде стреляно, а техните средища не бива да бъдат обект на терористични актове.

Историята свързва двете държави  като една, защото народът ни е един  и за това има множество доказателства, които не бива и не можем да пренебрегваме.

„Възраждане" продължава да настоява българските власти да посочат на най-високо ниво в Европейския съюз какво се случва в Република Северна Македония спрямо българите и българската култура и да настояват за спешно свикване на Съвета на външните министри за приемане на решение в защита на историята, езика и културата ни.