Град в Япония планира да произвежда електричество от сняг
Секция: Технологии
27 Ноември 2022 19:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Град в Япония планира да произвежда електричество от сняг

/КРОСС/ Слънцето и вятърът са двата природни феномена, които най-често се използват за възобновяема енергия. Град в северната част на Япония обаче смята, че за целта може да "впрегне" пренебрегван ресурс, от който има в изобилие: сняг, пише изданието "Никей", цитирано от БТА.
Експериментът с новата технология ще започне през декември в град Аомори, известен с обилните си снеговалежи, и ще продължи до март. Тестът ще бъде направен в сътрудничество с "Форте" - местна стартъп компания в областта на информационните технологии, и с Токийския университет по електрокомуникации. 

Всяка година Аомори харчи десетки милиони долари за почистване на пътищата от сняг. Той обикновено се изхвърля в океана. 

Сътрудниците планират да събират почистения сняг в басейн в затворено училище. 

В снега, който е източник на студен въздух, ще бъдат поставени тръби за пренос на топлина. Междувременно външният въздух се нагрява от слънцето. Електричеството ще се генерира, като бъде използвана температурната разлика между снега и външния въздух.

Системата е разработена от Коджи Еноки от Токийския университет по електрокомуникации. Смята се, че този процес може да произвежда електроенергия толкова ефективно, колкото и слънчевата енергия.

Очаква се електричеството от сняг да се произвежда на ниска цена.

"Колкото по-големи са температурните разлики, толкова по-голяма е ефективността на производството на енергия", казва Еноки. 

Изследователите освен това смятат, че енергията от сняг оказва по-слабо въздействие върху околната среда, отколкото други форми на възобновяема енергия.  Разтопеният сняг може да се изхвърля като обикновена отпадъчна вода.

Идеята производство на електроенергия от сняг е почерпена от европейска стартъп компания, която за целта използва пясък.