Уникален подземен музей ще бъде открит съвсем скоро в Мадан
Секция: Туризъм
27 Ноември 2022 14:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Уникален подземен музей ще бъде открит съвсем скоро в  Мадан

/КРОСС/ Уникален и единствен по рода си подземен музей ще бъде открит съвсем скоро в родопския град Мадан. Експозицията е разположена в стара минна галерия, а вътре се влиза с миньорски влак.

140-метровата релсова линия минава покрай цялата история на рудодобива, пресъздадена от работници-манекени.

В една от разсечките е скрита и товарачната машина, с която взривената земна маса се изкарва от тунелите навън.

В района на Мадан бихме могли да се върнем още назад в историята на рудодобива. Само на 3 километра от града се намира единствената у нас пещера-музей, известна с името „Шаренка". Осем столетия преди Христа в запазените и укрепени галерии древните траки са дълбали в недрата на планината. До входа води изградена екопътека, която се катери по камъните, встрани от асфалтовия път.

Дължината на пещерата е около 160 метра. Има непроучени участъци, които са тесни и трудно проходими.

Под живописните възвишения на Родопите се крият несметни богатства. Редки и ценни минерали с ослепителен чар. Близо 600 такива могат да се видят в единствената по рода си кристална зала в центъра на Мадан. Бляскавата колекция е събирана десетилетия и всеки един от експонатите е открит в рудниците около града.

Кристалната зала, перлата в сърцето на Мадан, е отворена за посещения.Някои от минералите са с впечатляващи размери, други пък смайват с формата и блясъка си. Обновената пещера „Шаренка" и уникалният рудник-музей „Сполука" ще отворят врати съвсем скоро.

Източник:NOVA