Учени разработиха неинвазивен метод за измерване на нивата на глюкоза в кръвта
Секция: Здраве
27 Ноември 2022 15:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Учени разработиха неинвазивен метод за измерване на нивата на глюкоза в кръвта

/КРОСС/ Изследователи от Националния институт за наука и технологии в Улсан (UNIST), Южна Корея, са разработили неинвазивен метод за измерване на нивата на глюкоза в кръвта, пише сп. "Сайънтифик рипортс".

Иновативната технология включва използването на електромагнитен сензор, който може да се имплантира подкожно. Устройството е в състояние да следи минимални колебания в диелектричната константа, дължащи се на изменения в нивата на кръвната захар. Сензорът с размери 15 на 4 мм може да измерва концентрацията на глюкоза в течността, която запълва междуклетъчното пространство.

Разработката няма недостатъците на съществуващите системи за постоянно наблюдение на глюкозата, като например краткия живот, и освен това повишава точността на самия анализ.

Засега устройството е тествано само върху животни. В бъдеще учените планират да разработят биосъвместима обвивка, за да преодолеят реакцията на организма към чуждото тяло за дългосрочна употреба. Това ще избави пациентите с диабет от необходимостта многократно да убождат пръстите си при използваните в момента глюкомери.