Продължава издирването на изчезнали на италианския о-в Иския, сред тях е и българка
Секция: СВЯТ
27 Ноември 2022 13:20
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Продължава издирването на изчезнали на италианския о-в Иския, сред тях е и българка

/КРОСС/ Издирването на изчезнали от свлачището на италианския остров Иския в Неаполския залив продължи през цялата нощ. До момента равносметката остава непроменена: една жертва, която е 31-годишна местна жителка, 13 ранени и 11 изчезнали, сред които има и българска гражданка.

Кабинетът е на извънредно заседание за взимане на спешни мерки в помощ на пострадалия район.

В списъка на изчезналите фигурира 58-годишната българка Николина Благова, омъжена за местен жител. Сред издирваните има и семейства с деца.  Откриването им е много трудно поради огромните количества кална земна маса и скални отломъци срутили се от планината Епомео върху селището Казамичиола терме и стигнали чак до морето.

Поради това в издирването се включиха и водолазни екипи. Министърът на Гражданска защита и морската политика Нело Музумечи очаква кабинетът да обяви за остров Иския извънредно положение и  на първо време  да отпусне 2 милиона евро за спасителните дейности и за осигуряване на всичко  необходимо в случая. Специалисти и геолози наричат случилото се "предизвестено бедствие" заради строителството на острова от части и незаконно, чийто терен от вулканичен произход е силно податлив на свлачища. 

Информацията е на БНР