Удължават принудителната ваканция в окръг Дюздже, който тази седмица бе разтърсен от трус със сила 5,9
Секция: СВЯТ
27 Ноември 2022 15:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Удължават принудителната ваканция в окръг Дюздже, който тази седмица бе разтърсен от трус със сила 5,9

/КРОСС/ Удължават принудителната ваканция за учениците в северозападния турски окръг Дюздже, който тази седмица бе разтърсен от трус със сила 5,9, предаде турската държавна телевизия ТРТ-Хабер, като цитира министъра на националното образование Махмут Йозер.

Учениците са в принудителна ваканция след земетресението, регистрирано на 23 ноември, при което загина един човек и бяха ранени десетки. Нанесени бяха сериозни материални щети на огромен брой сгради. 

Министърът на националното образование посочи днес, че следващата седмица всички училища в Дюздже няма да работят. 

Децата ще се върнат на училище на 5 декември, уточни Йозер. 

Той изтъкна, че е изключително положителен фактът, че нито едно училище в Дюздже, както и в съседните окръзи Болу и Сакария, не е разрушено. 

След земетресението от 1999 г. Дюздже е един от окръзите, в които министерство на националното образование оказва всякакъв вид подкрепа за модернизиране на съществуващите училища, събарянето или реконструкцията на по-стари училища. 63 на сто от училищата в Дюздже са изградени след 1999 г., така че те са стабилни училища, каза Йозер.

При разрушителното земетресение с магнитуд 7,2 на 12 ноември 1999 г. в Дюздже загинаха 845 души. Трусът, продължил 30 секунди, бе усетен дори в Украйна. Ранени бяха 4948 души, хиляди сгради бяха разрушени.