Сергей Станишев:България се превръща в заложник на вътрешнополитическите борби в някои държави
Секция: БЪЛГАРИЯ
27 Ноември 2022 15:26
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Сергей Станишев:България се превръща в заложник на вътрешнополитическите борби в някои държави

/КРОСС/ Всяка война е ужасна. И двете страни използват средства, които са далеч от класическата война. Инцидентът с ракетата, която падна в Полша, ни държеше на крачка от разширяване на конфликта. Трябва да се търсят методи за преговори. Това каза бившият председател на ПЕС Сергей Станишев в „Тази неделя" по бТВ.

Според него резолюцията, обявяваща Русия за „държава, спонсор на тероризма", отдалечава мирното решение.

„Конфликтът може да се проточи с години, а при ескалация да повлече и други държави", коментира той.

Членството в „Шенген" и еврозоната ще е финал на евроинтеграцията, а ако това не се случи е възможно страната ни да бъде изтласкана в периферията, допълни евродепутатът.

По думите му политическата криза и задаващите се пети парламентарни избори в кратък период от време ни превръща „в болния човек на Европа".

България се превръща в заложник на вътрешнополитическите борби в някои държави, смята Станишев. „Моята препоръка е в момента да се насочи вниманието в Нидерландия, Швеция и Австрия. Трябва да се действа незабавно. Трябва да сме активни и последователни".

Станишев коментира и дебатите около промените в Изборния кодекс като заяви, че няма съвършена методика на гласуване. „Видяхме пороците на хартиеното гласуване. Сега три пъти гласувахме с машини. Ако има съмнение, нека се сложи повече контрол. Опасявам се, че ще се върне смесеното гласуване", обясни Сергей Станишев.

Проблемите в левицата трябва да се решават поетапно, смята социалистът. След поредицата лоши резултати пред БСП стоят сериозни предизвикателства. „Обяснението с машинното гласуване е крайно незадоволително. В момента имам притеснение, че смесването на темите за левицата и БСП може да се използва от настоящото ръководство. За мен най-важният въпрос е какво БСП може да предложи на хората. Всичко останало е вторичен въпрос. Свалянето на Корнелия Нинова няма да ни реши въпросите", коментира той.